Hlavní obsah

Papež František křižuje Budapešť v malém fiatu

Budapešť

Jednáním s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou a premiérem Viktorem Orbánem zahájil papež František v pátek třídenní návštěvu Budapešti. Hlava katolické církve chce v Maďarsku mluvit o své vizi budoucnosti Evropy. Po Budapešti jezdí v malém fiatu.

Papež František je na třídenní návštěvě MaďarskaVideo: Reuters

 
Článek

„Vaše svatost přijíždí v čase, kdy v našem sousedství probíhá krvavá válka. My matky chceme vyhrát mír, nikoliv válku. Nechceme poslat naše syny a naše muže na frontu. Jsme ještě daleko od poznání, že válku a emoce je nutné zchladit, nikoliv povzbuzovat,“ uvedla ve svém projevu Nováková.

Foto: MTI

Papež František a maďarská prezidentka Katalin Nováková

Prezidentka řekla, že v papežovi vidí člověka míru, který může mluvit s Kyjevem a Moskvou, s Washingtonem, Bruselem a Budapeští a s každým, bez něhož nemůže být mír,“ dodala Nováková.

V bazilice svatého Štěpána se papež v pátek podvečer setká s biskupy a duchovními. Plánuje také setkání se zástupci občanské společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Maďarští husaři doprovázejí vůz s papežem Františkem v Budapešti

V sobotu se sejde s chudými a s uprchlíky z Ukrajiny. V podvečer pak zavítá do budapešťské sportovní haly na setkání mládeže.

V neděli návštěva papže Františka vyvrcholí mší pod širým nebem na Kossuthově náměstí před budovou maďarského parlamentu.

Foto: MTI

Papež František po příletu do Budapešti

Papež František navštívil Budapešť také v roce 2021, ale strávil zde jen několik hodin a pokračoval na Slovensko. Tehdy slíbil, že do Maďarska přijede na delší návštěvu.

Na straně míru

V souvislosti s válkou na Ukrajině maďarský premiér Orbán opakovaně řekl, že na straně míru je v Evropě už pouze Maďarsko a Vatikán. Maďarsko odmítá vojenskou pomoc Kyjevu, ale zemi, která čelí ruské agresi, poskytuje humanitární pomoc a přijímá ukrajinské uprchlíky.

Papež jezdí po Budapešti na malém fiatu, ale bezpečnostní opatření jsou značná. Na střechách budov, kolem kterých se kolona s papežem pohybuje, jsou rozmístěni ostřelovači, poklopy kanálů na trase přesunu kolony s hlavou katolické církve jsou svařené, nad Budapeští létají vrtulníky a drony.

Dvě noci stráví papež František na vatikánské nunciatuře v XII. obvodě maďarského hlavního města. Ochranu vnitřních prostor má na starosti švýcarská garda a vatikánská policie, okolí budovy hlídá maďarská policie.

Vzhledem ke zdravotnímu stavu a věku lékaři papeži Františkovi zakázali masná a kořeněná jídla a před několik měsíci musel také omezit konzumaci svých oblíbených těstovin.

Premiér Šmyhal znovu pozval papeže na Ukrajinu. Chce pomoc s návratem dětí

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám