Hlavní obsah

Varování pro Sarkozyho: v místních volbách ztratil velká města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Neúspěch znamenalo pro francouzskou vládní stranu Svaz pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho nedělní druhé kolo hlasování v místních volbách. Levice zvítězila ve většině klíčových měst. Výsledek voleb se považuje za varování voličů prezidentovi.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Socialisté si nejenže udrželi Paříž, Lyon, Lille a Nantes, nýbrž dobyli i Rouen, Toulouse, Caen, Štrasburk, Amiens, Dijon či Rémy. V Perigueux například neuspěl ani ministr školství Xavier Darcos, i když asi jen o 100 hlasů.

Z nejvýznamnějších měst si pravice už v prvním kole zajistila vládu v Bordeaux a v těsném boji druhého kola Marseille.

Volby jsou vnímány jako varování voličů Sarkozymu, jehož popularita v posledních měsících klesla. Výsledek ztíží vládě prosazování jejího reformního programu.

Varovné signály

Volby měly být demonstrací nespokojenosti lidí s prvním rokem Sarkozyho působení v Elysejském paláci. Voliči nezaznamenali změnu k lepšímu a vadí jim i prezidentovy občasné cholerické výstupy či jeho soukromý život, kvůli němuž podle nich trpí jeho veřejná služba. Sarkozy se po nástupu do funkce rozvedl a vzal si někdejší modelku Carlu Bruniovou.

Nezaměstnanost v zemi je sice nejnižší za víc než 20 let, přesto zůstává se 7,5 procenta vysoká, přičemž ekonomika roste jen minimálně.

Sarkozy tvrdí, že volby nic nezmění na odhodlání prosadit změny. Po nedělních volbách však veřejně nevystoupil. Premiér François Fillon Sarkozyho bránil. „Nemůžete za pár měsíců změnit takovou zemi. Potřebujeme vytrvalost,“ řekl.

Loni v létě Sarkozyho podporovalo 67 procent Francouzů, v současnosti zhruba třetina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám