Hlavní obsah

V Rusku zakázali Svědky Jehovovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský nejvyšší soud ve čtvrtek zakázal na celém území Ruské federace činnost Svědků Jehovových, protože jde o extremistickou organizaci. Podle agentury TASS soud vyhověl návrhu ruského ministerstva spravedlnosti. Představitel Svědků Jehovových Sergej Čerepanov už oznámil, že se proti rozsudku odvolá k Evropskému soudu pro lidská práva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozsudek nařizuje okamžitě uzavřít všech 395 regionálních poboček společnosti na celém území země. Majetek jehovistů připadne státu. Činnost jehovistů na území celého Ruska ministerstvo spravedlnosti pozastavilo na konci března. Upozorňovalo na údajný velký počet právních deliktů společnosti, zejména na šíření extremistické literatury jejími regionálními představiteli. Jehovisté navíc omítají krevní transfúze, čímž podle ministerstva ohrožují bezpečnost lidí.

Podle agentury Interfax byli jehovisté pravidelně předmětem pozornosti úřadů po celém Rusku. V řadě měst a regionů už byli zakázáni, například v Samaře, Orlu, Belgorodu či Birobidžanu.

Náboženská společnost původně vznikla v USA, pod názvem Svědkové Jehovovi působí od roku 1931. Svou činnost v Rusku oficiálně začala v roce 1991.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám