Hlavní obsah

V Rusku se zřítilo ukrajinské letadlo, pilota zajali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V ruské Brjanské oblasti, která hraničí s Ukrajinou, se zřítilo lehké ukrajinské letadlo. Pilota zajali ruští pohraničníci, oznámila ve středu ruská média s odvoláním na tajnou službu FSB, jejíž součástí je i pohraniční stráž.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Deník Kommersant na svém webu zveřejnil snímek zajatého ukrajinského pilota, jenž se objevil na sociálních sítích.

„Letadlo z nezjištěných příčin havarovalo u obce Butovsk,“ citovala agentura RIA Novosti z prohlášení FSB. Podle něj ruští pohraničníci zadrželi pilota, který se pokoušel utéci na ukrajinské území. FSB vůči narušiteli státní hranice zahájila vyšetřování.

Pilot při výslechu vypověděl, že pracuje jako civilní pilot a že mu zaplatili 50 000 hřiven (asi 29 000 Kč) za to, že bude při letu doprovázet druhé letadlo ve výši 50 metrů a na pokyn z tohoto stroje bude pořizovat fotografie. Nevěděl prý, že letí nad Ruskem, i když na svou ochranu dostal automatickou zbraň a neprůstřelnou vestu, napsal server Meduza z odvoláním na záznam výslechu, zveřejněný na sociálních sítích.

Ukrajinská strana incident nekomentovala.

Ria Novosti připomněla, že v ruském pohraničí platí zvýšená pohotovost kvůli hrozbě „teroristického ohrožení“, což zahrnuje posílení kontrol na nádražích a dalších místech, kde se shromažďují lidé, a také posílení ochrany strategických objektů, včetně energetických, ale i další opatření.

V Austrálii se zřítilo letadlo, oba piloti odešli po svých

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám