Hlavní obsah

V Rusku se zřítila stíhačka MiG-31. Na záběrech je vidět, jak před pádem hoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V Murmanské oblasti na severozápadě Ruska se zřítila při plánovaném letu stíhačka MiG-31. Zřejmě spadla do jezera, piloti se katapultovali, uvedla agentura TASS. Agentura AP k incidentu zveřejnila video.

V Rusku se zřítila do jezera stíhačka MiG-31Video: OSTOROZHNO NOVOSTI, AP

 
Článek

„Při plánovaném cvičení v Murmanském regionu se na opuštěném místě zřítila stíhačka MiG-31. Oba piloti se stihli katapultovat. Vyzvedli je záchranáři, nic neohrožuje jejich život ani zdraví,“ uvedla agentura s odkazem na ruské ministerstvo obrany.

Vícero telegramových účtů uvedlo, že stíhačka spadla do jezera nedaleko vesnice Riž-Guba, 150 kilometrů jižně od Murmansku. Katapultované piloty záchranáři vyzvedli v nedaleké vesnici Berezki.

Na Telegramu se objevilo také video, na němž je vidět, jak stíhačka začne v letu hořet a padat k zemi. Záběry hořícího stroje publikovala také AP.

„Padá k zemi? Nevím. Je to děsivé. Možná to je správné. Ale byla slyšet rána, že? Katapultují se piloti? Nemělo by to letět na město, letí to k jezeru,“ říkají na videu svědci.

Podle informací deníku Kommersant sloužili piloti v 98. samostatném smíšeném leteckém pluku.

MiG-31 byl vytvořen ještě za sovětských dob jako záchytný stíhač s dvoučlennou posádkou, který měl hlavně v rozlehlých polárních oblastech zajistit, aby nad Sibiř nepronikly americké průzkumné a bombardovací letouny. Rusko tyto stroje modernizovalo a některé upravilo na nosiče hypersonických střel Kinžal. Ty byly podle ruského ministerstva obrany použity ve válce proti Ukrajině.

Ruské stíhačky MiG-31 havarovaly v loňském roce několikrát – například v prosinci v Přímořském kraji nebo loni v dubnu v Leningradské oblasti. Piloti se v obou případech katapultovali a podle úřadů stroje spadly v neobydlených oblastech. V říjnu se však zřítil ruský bombardér Su-34 na obytný dům v jihoruském městě Jejsk, přičemž zahynulo 16 lidí.

Putin rozhodl o válce s Ukrajinou už rok před invazí. Mstil se

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám