Hlavní obsah

V Rusku má poprvé po 15 letech vzrůst počet obyvatel, symbolicky

Moskva

Rusko by mělo za rok 2009 zaznamenat růst obyvatelstva, a to poprvé od roku 1995, prohlásil premiér Vladimir Putin. Země v předcházejících letech prožívala vážnou demografickou krizi.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

"Lze s velkou jistotou říci, že poprvé od roku 1995 bude moci Rusko konstatovat růst obyvatelstva," řekl Putin na poradě ministrů. "Už pět let po sobě je porodnost v Rusku na vzestupu a čtyři roky úmrtnost klesá," dodal a upřesnil, že průměrná délka života dosahuje 69 let.

Mluvčí premiéra Dmitrij Peskov upřesnil, že toto zvýšení se týká roku 2009: "Zvýšení bylo konstatováno pro rok 2009," řekl.

Ohlášený růst je symbolický, jde o 20 000 lidí, a bylo to samozřejmě i v důsledku zvýšení porodnosti, ale především díky přílivu migrantů.

"Koncem roku 2009 byla porodnost a úmrtnost téměř na stejné úrovni, i když úmrtnost je stále mírně vyšší, ale jen o několik tisíc," řekl Peskov a dodal, že imigrace v Rusku umožnila překonat tento rozpor.

V Rusku klesl počet obyvatel od roku 1993 o 5,8 miliónu obyvatel a nyní má 142 miliónů obyvatel. Vláda se snaží už roky demografický pokles zmírnit opatřeními zaměřenými na podporu porodnosti a doufá, že v roce 2025 bude mít země 145 miliónů obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám