Hlavní obsah

V Rusku ruší oslavy Nového roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady v několika ruských městech zrušily novoroční oslavy a zavázaly se, že peníze, které by jinak vynaložily na výzdobu a ohňostroj, použijí na nákup vojenského vybavení pro zásobování ruské armády. Informuje o tom list The Kiyv Independent.

Foto: Profimedia.cz

Omezené novoroční oslavy v Moskvě v noci na 1. ledna 2023

Článek

Jedním z takových měst je i Soči, které se nachází v Krasnodarském kraji. Jeho starosta Alexej Kopajgorodskij uvedl, že peníze, které by jinak město utratilo za ohňostroj, raději pošle na frontu. Vyzval dále místní podniky a obyvatele, aby následovali jeho příklad.

„Bude to nejlepší dárek pro naše krajany na frontové linii,“ prohlásil podle ukrajinského listu Kopajgorodskij.

Podobně se vyjádřil i starosta Novorossijska Andrej Kravčenko, který oznámil, že ani v tomto zhruba 270tisícovém městě nebude ohňostroj.

Úřady horského města Nalčik zase uvedly, že letos nebudou kupovat žádnou vánoční výzdobu. Plánují místo toho použít tu, kterou měly loni.

Omezení po celém Rusku

Podobné plány podle Rádia Svobodná Evropa existují po celém Rusku, od Volžského ve Volgogradské oblasti, Vladikavkazu v Severní Osetii-Alanii až po jižní region Stavropolského kraje.

K omezení novoročních oslav došlo v Rusku i loni. Tehdy sváteční ohňostroje zrušili například i v Moskvě nebo v Petrohradu, uvedla ruská vládní agentura TASS. Zda i v těchto dvou městech dojde letos k omezení oslav, zatím není jasné.

Putin jako dokonalý gentleman z románu? Rakouská exministryně má jasno

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám