Hlavní obsah

V rozsáhlém aparátu Evropské unie pracuje jen velmi málo Čechů

V početných institucích Evropské unie pracuje velmi málo Čechů. Zájem o výběrová řízení není dostatečný. Nedosahujeme tak patřičného úřednického zastoupení z hlediska počtu, který je pro ČR v celém značně rozvětveném aparátu naplánován.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Evropská komise má více než 32 270 úředníků a z nich je jen přes pět set Čechů. Přitom je to zajímavá příležitost pro vysokoškoláky.

„Že se dá pro EU pracovat jen v Bruselu, je mýtus. Veřejná správa EU nabízí jedinečné pracovní prostředí, úředníci EU jsou přijímáni ze všech koutů Unie a v evropských institucích se tak komunikuje ve 24 jazycích,“ uvedla pro Právo mluvčí českého zastoupení Evropské komise Magdaléna Frouzová.

Instituce EU nabízí celkem přes 60 tisíc pracovních míst. Spektrum profesí, které se v orgánech Unie uplatní, je unikátní. Od lékařů po astrofyziky, od Jižní Ameriky až po Asii.

Eurovolby dělí Spolu. Rozkmotří se?

Domácí

Pro EU lze pracovat i v Česku. „Momentálně je zde volných zhruba 280 pracovních míst,“ dodala Frouzová.

Zastoupení Čechů v institucích EU podle ní stále není dostatečné na všech úrovních managementu. Nejvyšší počet českých úředníků pracuje v Evropské komisi, a to 515.

„Vzhledem k poměru počtu obyvatel ČR a celkovému počtu obyvatel EU by zastoupení Čechů v institucích EU mělo dosáhnout 2,4 procenta, reálný stav je ale pouze 1,7 procenta. Ve vedoucích pozicích je jen 23 Čechů a žádný generální ředitel,“ shrnula Frouzová. V agenturách Unie, kterých je přes 49, je zastoupení Čechů ještě menší, zhruba kolem jednoho procenta z téměř 12 tisíc zaměstnanců.

Na permanentní pozice úředníků se lze dostat prostřednictvím všeobecného výběrového řízení, kde je podmínkou vysokoškolské vzdělání, ale nevyžaduje se praxe; anebo lze zkusit specializované výběrové řízení. Zde je podmínkou vysoká škola odpovídajícího zaměření a alespoň tři, respektive šest let praxe.

Výběrové řízení od května zrychlí

Zájemci se mohou připravit na kurzech, které nabízí Ministerstvo zahraničních věcí ČR a Diplomatické akademie a Úřad vlády.

„Dobrou zprávou je, že celé výběrové řízení se od května bude řídit novými pravidly, která mají proces zrychlit na šest a méně měsíců. Většinu testu lze absolvovat na dálku. Letos se chystá, po delší přestávce, hned několik výběrových řízení pro status úředníka, tedy permanentní smlouvu pro absolventy a profesionály,“ konstatovala Frouzová.

O tom, jak mohutný má Unie aparát, svědčí i to, že jen pro Evropský parlament pracuje 8132 lidí včetně zaměstnanců politických skupin, ovšem bez asistentů poslanců. Generální sekretariát Rady zaměstnává 3108 osob.

Čeští europoslanci: Hranici 63 let pro důchod si chceme změnit

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám