Hlavní obsah

V Rakousku začaly volby, lidovci mají náskok

Právo, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Více než šest miliónů oprávněných voličů v sousedním Rakousku v neděli vybírá 183 poslanců Národní rady. Hlasovací místnosti se uzavřou v 17 hoidn. Hned poté budou známé první odhady výsledků. Konečné výsledky by mělo rakouské ministerstvo vnitra oznámit mezi 19:00 a 20:00.

Článek

Volební účast na venkově byla zatím i díky zkrácené době hlasování vyšší než ve městech. Ve Vídni a spolkové zemi Burgenland byla dopoledne zaznamenána lehce nižší volební účast než při posledních volbách v roce 2002. Přibližně ve stejném počtu chodí lidé na volební místa v Salcbursku a Horních Rakousích. Podle rakouských politologů by nízká volební účast prospěla malým stranám a ublížila lidové straně (ÖVP) kancléře Wolfganga Schüssela i největší opoziční Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) Alfreda Gusenbauera.

Podle posledních průzkumů by nejvíce křesel v parlamentu, a tím i post kancléře, mohli znovu obhájit lidovci (ÖVP) s Wolfgangem Schüsselem v čele. Podle průzkumů mají mírný náskok.

Zhruba dvouprocentní náskok lidovců před sociálními demokraty (SPÖ) Alfreda Gusenbauera může ale podle politologů vzít rychle za své. Kolem půl miliónů voličů totiž stále tápe, koho volit, což nahrává spíše soc. dem. Té experti připisují větší potenciál přitáhnout hlasy na poslední chvíli.

Největší starosti tak Schüsselovi nedělá SPÖ jako spíše jeho dosavadní partner, Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) , který podle průzkumů možná ani nepřekročí čtyřprocentní hranici pro vstup do parlamentu. Znamenalo by to i konec politické kariéry korutanského hejtmana Jörga Haidera, který před několika lety plnil komentáře evropských novin, dnes se ale propadá do zapomnění. Byl to totiž on, kdo BZÖ loni na jaře založil jako odštěpeneckou stranu Svobodných (FPÖ). Liberálové jsou ale politickými outsidery a jako koaličního partnera je odmítají úplně všichni.

Schüssela zřejmě čeká nelehké vyjednávání o těsné většině v parlamentu. Pokud volby skutečně skončí patem nebo velmi těsným vítězstvím lidovců, je možné, že přijde na řadu i německý model velké koalice. Myslí si to mimo jiné také předseda Zelených Alexander van der Bellen. "Stůj co stůj nás nakonec čeká černo-rudá koalice," řekl listu Der Standard.

Aféry Schüssela

Pozice jednotlivých stran jsou přitom dlouhodobě známé, a tak se média spíše než na věcnou diskusi o programu soustředila na dvě aféry, které v předvolebním boji vypluly na povrch.

Především jde o skandál kolem odborářské banky Bawag, jejíž manažeři s požehnáním bossů rakouských odborů prováděli pochybné machinace a pravděpodobně se snažili také uplácet vlivné politiky. Do palby novinářů se tak dostal nejen exkancléř Franz Vranitzky, který za blíže nespecifikované konzultace vyinkasoval od banky desítky tisíc eur, ale také Schüssel, jenž si za peníze čtvrté největší banky v zemi údajně před třemi lety dopřál výlet do Sofie.

Lídři rakouských stran

Rakouská lidová strana (ÖVP)

Wolfgang Schüssel (61) - vystudovaný ekonom a právník, který vede vládu od roku 2000, vystřídal v ÖVP různé posty. Byl poslancem, ministrem hospodářství, šéfdiplomatem, vicekancléřem a expertem na EU. Mlčenlivý, chladně kalkulující muž, přezdívaný podle svého oblíbeného doplňku král motýlků, lákal voliče heslem Daří se nám dobře. Ženatý, dvě děti.

Soc.dem. strana Rakouska (SPÖ)

Alfred Gusenbauer (46) - ve straně začínal doslova od píky, na kariérním žebříčku stoupal už od 17 let. Někdejší předseda Mladých socialistů, aktivista Socialistické internacionály a dlouholetý poslanec se šéfem SPÖ stal v roce 2000. "Gusi" sliboval před volbami vyšší sociální dávky a zdravotní péči dostupnou pro každého. S partnerkou má dceru.

Zelení (Zelená alternativa)

Alexander van der Bellen (62) - vystudovaný ekonom má za sebou dlouhou univerzitní kariéru. Matka původem Estonka, otec Rus s nizozemskými kořeny. Zelené, kteří mimo jiné bojují proti Temelínu, vede od roku 1997. Charismatický "Profesor" je náruživý kuřák a dlouhodobě patří mezi nejpopulárnější rakouské politiky. Ženatý, dva synové.

Svobodná strana Rakouska (FPÖ)

Heinz-Christian Strache (37) - pravicový populista, původní profesí zubní laborant, se do čela strany vyhoupl po odtržení BZÖ loni na jaře. Prosazuje politiku tvrdé ruky v cizinecké problematice a populisticky slibuje vyšší platy a práci především pro Rakušany. Politik s agresívním stylem a ostrým slovníkem, přezdívaný HC je rozvedený a má čtyři děti.

Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ)

Peter Westenthaler (38) - vedení strany, která vznikla odloučením od FPÖ, převzal po Jörgu Haiderovi teprve letos v červnu. Westenthaler, původním jménem Hojač (slovanské příjmení si nechal změnit na rodné jméno své matky), pracoval jako manažer rakouské fotbalové ligy. Nechvalně proslul například plánem na nucený odsun cizinců z Rakouska. Ženatý, jedna dcera.

Lidovecký lídr naopak dokázal vybruslit z aféry s nelegálním zaměstnáváním pečovatelek z Polska, Slovenska a Česka. Dvě Slovenky se načerno staraly také o Schüsselovu tchyni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám