Hlavní obsah

V Rakousku uzavřel manželství první homosexuální pár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Dvě ženy v pátek ve Vídni uzavřely první homosexuální sňatek v Rakousku. Obřad se podle agentury DPA konal v kruhu rodiny a přátel s vyloučením veřejnosti.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rakouský ústavní soud loni v prosinci rozhodl, že v Rakousku budou moci od 1. ledna roku 2019 uzavírat manželství i homosexuální páry. Zákony, které to dosud zakazovaly, označil za diskriminační. Konzervativní vláda kancléře Sebastiana Kurze teprve ve čtvrtek vzdala svůj odpor vůči rozsudku ústavního soudu.

V pátek sezdané ženy před rokem patřily mezi pět dvojic, které iniciovaly soudní přezkum stávajících zákonů. Proto se mohly vzít už nyní, uvedl jejich právní zástupce.

V Rakousku je od roku 2010 možné vstupovat do registrovaných partnerství. Česká republika uzákonila registrované partnerství v červenci 2006 a plnohodnotné sňatky homosexuálů zatím neumožňuje, na rozdíl od více než 20 převážně evropských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám