Hlavní obsah

V Rakousku už dominuje omikron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

V Rakousku převládla nakažlivější varianta koronaviru omikron nad dosud dominantní deltou. Podle agentury APA o tom v pondělí na základě předběžných údajů informoval rakouský Úřad pro ochranu veřejného zdraví (AGES).

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Za posledních 24 hodin přibylo přes 3300 nově nakažených, což je více než dvojnásobek ve srovnání s pondělím minulého týdne. Pacientů s covidem-19 v nemocnici je opět přes 1000.

V posledním týdnu loňského roku bylo v Rakousku zjištěno 2915 případů nákazy deltou a 4360 případů omikronu, uvedl AGES. Ještě týden předtím měla delta nad omikronem převahu v poměru 5953 ku 1905 případům. Celkem bylo v alpské zemi potvrzeno už 6768 případů infekce variantou omikron.

Rakousko nevpustilo do země stovku turistů, neměli certifikáty

Koronavirus

Nově nakažených registrují zdravotnické úřady za poslední den 3319, před týdnem jich bylo 1550. Na 254,4 vzrostla takzvaná sedmidenní incidence, která udává počet nakažených na 100 000 obyvatel za uplynulých sedm dní. Od počátku pandemie se v Rakousku se zhruba devíti miliony obyvatel nakazilo asi 1,29 milionu lidí. Na 13 759 osob v souvislosti s covidem-19 zemřelo, z toho sedm za posledních 24 hodin.

Do Rakouska bez testu jen s posilující dávkou

Evropa

Počet pacientů s covidem v nemocnicích k pondělku znovu přesáhl hranici tisíce. Je jich 1017. Ještě v neděli to bylo 973. Na jednotkách intenzivní péče je momentálně 320 osob, oproti minulému týdnu jich nicméně o 63 ubylo. Certifikát o absolvovaném očkování má v Rakousku necelých 71 procent obyvatel.

Omikron je podle dosavadních zjištění nakažlivější než předchozí varianty koronaviru a pravděpodobně i odolnější vůči stávajícím covidovým vakcínám. Zřejmě ale způsobuje mírnější průběh onemocnění covid-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám