Hlavní obsah

V Polsku zakážou na základních školách domácí úkoly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školáci na polských základních školách nebudou od dubna dostávat žádné domácí úkoly. Oznámila to tento týden ministryně školství Barbara Nowacká. Zákaz domácích úkolů by později mohl platit i pro střední školy.

Foto: Profimedia.cz

Barbara Nowacká, ministryně školství v nové Tuskově vládě

Článek

„Jsem si jistá, že po pár letech bez domácích úkolů na základních školách budou zrušeny i na středních školách,“ uvedla Nowacká v pátek diskusním pořadu o školství na televizním kanálu Wirtualna Polska.

Ministryně školství už před Vánoci apelovala na učitele, aby na prázdniny dětem nezadávali domácí úkoly. Děti by si podle ní o víkendu a ve svém volném čase měly odpočinout, a ne vypracovávat úlohy.

Ministryně ohlásila i další změny ve svém resortu. Slibované zvýšení platů učitelů by mělo přijít od března se zpětným proplacením od začátku roku. Za zdržení podle Nowacké může konzervativní polský prezident Andrzej Duda, který s některými kroky nové liberální vlády Donalda Tuska nesouhlasí.

Ze školních osnov také zmizí předmět „Historie a současnost“, který zavedl předchozí ministr školství. Nahradí ho předmět podobný občanské výchově, který se zaměří na demokracii, ústavu a participaci, píše server wiadomosci.pl.

Nowacká rovněž oznámila, že od příštího školního roku čeká polské studenty a učitele zeštíhlení školních osnov nejméně o 20 procent. „Z těch 20 procent navíc je většina věcí, které děti musely znát, nadbytečná a nepotřebná,“ vysvětlila Nowacká. Zeštíhlení látky se má týkat polského jazyka, dějepisu, společenských věd i přírodních věd. Ministryně zároveň ujistila, že to neznamená snížení počtu hodin.

Kvůli podvodům s vízy zatkli v Polsku bývalého náměstka ministra zahraničí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám