Hlavní obsah

V Polsku za poslední tři dny utonulo nejméně šestadvacet lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Nejméně 26 lidí utonulo v posledních třech dnech v Polsku, které se stejně jako další východoevropské země potýká s vlnou tropických veder. Mezi oběťmi je podle policie i několik lidí, kteří zachránili životy jiným, sami se však přitom utopili. Informují o tom polská média.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Polská koupaliště, jezera i mořské pobřeží na severu země jsou v posledních dnech zaplněna lidmi, které k vodě ženou teploty výrazně přesahující 30 stupňů Celsia, jež jsou na polské klimatické poměry nezvykle vysoké.

Jednou z obětí se podle televize TVN 24 stal čtrnáctiletý chlapec, který skočil do řeky Visly nedaleko Varšavy, aby pomohl topící se devítileté dívce. Zatímco děvče se mu s pomocí dalších dvou lidí podařilo zachránit, mladík zmizel pod hladinou a policie dlouhé hodiny hledala jeho tělo.

Přehřátí a alkohol

Podobný osud podle polského rozhlasu potkal osmnáctiletého muže, který v rybníku nedaleko města Racibórz u českých hranic zachránil šestileté tonoucí dítě.

Nedaleko Gdaňsku zemřel pětačtyřicetiletý muž, který na mořském pobřeží vytahoval z vody svou topící se třináctiletou dceru.

U některých dalších obětí patrně přispělo k tragickému konci přehřátí organismu či konzumace alkoholu. Jen během pondělka zemřelo deset lidí. Polští meteorologové očekávají, že tropické teploty okolo 35 stupňů budou zvláště v jižních částech země trvat nejméně do nadcházejícího víkendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám