Hlavní obsah

V Polsku si připomínají 70. výročí vypuknutí druhé světové války

– Gdaňsk • Aktualizováno

V přístavu Gdaňsk na severu Polska se v úterý konají pietní akce připomínající, že před sedmdesáti lety začala druhá světová válka. Památku obětí u pomníku obránců Westerplatte uctili už ve 4:45 polský premiér Donald Tusk a polský prezident Lech Kaczyńsky. Ve stejnou hodinu 1. září 1939 začala pevnost na poloostrově ostřelovat německá bitevní loď Schleswig-Holstein.

Článek

Tusk připomněl, že na lekce z historie by se nemělo zapomínat. „Vzpomínáme, protože víme dobře, že kdo zapomene nebo falšuje historii a má moc nebo si ji uzurpuje, přináší neštěstí, jako tomu bylo před sedmdesáti lety.“

Hrdinové od Westerplatte

Pevnost na Westerplatte nad Gdaňskem, který byl tehdy polosuverénním svobodným městem, bránilo 182 polských vojáků po dobu týdne proti kombinovanému útoku pozemních a námořních vojsk i letectva. Ve chvíli, kdy začalo ostřelování, pro které se Hitler vzal za záminku gestapem zinscenovanou provokaci v Gliwicích, vtrhla nacistická soldateska do Polska na třech frontách.

Pietní akce budou pokračovat po celý den, odpoledne k památníku obránců Westerplatte dorazí i německá kancléřka Angela Merkelová a ruský premiér Vladimir Putin. Českou republiku bude zastupovat premiér Jan Fischer. Celkem se čekají zástupci 20 zemí.

Merkelová přiznala vinu a odsoudila vyhnání

Německo podle své kancléřky nikdy nezapomene na "příčiny a následky", jež válka měla. "Německo rozpoutalo druhou světovou válku," uvedla v rozhovoru pro televizi ARD. "Světu jsme způsobili bezmezné utrpení," dodala. Nespravedlivé je ale podle ní vysídlení Němců z bývalého německého území, jež po válce připadlo Polsku.  

Omluví se Rusko?

S napětím je v Polsku očekáváno hlavně vystoupení premiéra Putina. Většina Poláků by si podle nedávného průzkumu přála, aby se omluvil za to, že 17 dní po nacistickém Německu napadl Polsko i Sovětský svaz a okupoval východní část Polska. Polský prezident v úterý uvedl k úloze Ruska, že jeho zemi „vrazilo nůž do zad“.

"Tu ránu (Polsku) uštědřilo bolševické Rusko podle dohody mezi Ribbentropem a Molotovem," uvedl prezident, podle kterého by se dalo říci, že Moskva tak "vykonala svoje spojenecké povinnosti".

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin (vlevo) a jeho polský protějšek Donald Tusk

Omluvu ale analytici neočekávají, i když je možné, že Putin udělá gesto, které by uklidnilo napětí kolem masakru u Katyně, kde bylo povražděno přes 15 000 polských důstojníků. Ruský premiér Vladimir Putin po  setkání s polským premiérem Donaldem Tuskem v Gdaňsku na dotaz novinářů, který se týkal katyňského masakru, odpověděl, že by mohl souhlasit s otevřením ruským archivů, ale pokud se otevřou polské. "Velmi vážně vnímám prohlášení pana premiéra Putina... o připravenosti zpřístupnit archivy, v nichž jsou dokumenty, které se týkají katyňského masakru. Akceptuji návrh, aby byl dodržen princip vzájemnosti," uvedl Tusk.

Na tiskové konferenci s Tuskem Putin přiznal, že mezi oběma zeměmi jsou problémy, které je potřeba analyzovat. Podle něj by ale bylo dobré se „povznést se nad problémy minulosti a řešit budoucí problémy". Hovořil také o energetice a vzájemném obchodu  

Putin odsoudil pakt Ribbentrop-Molotov

Putin v pondělí v otevřeném dopise, který otiskl deník Gazeta Wyborcza, napsal, že lze jednoznačně odsoudit tajný pakt Ribbentrop-Molotov, uzavřený v srpnu 1939, který umožnil rozdělení Polska nazývaného bastard versailleské smlouvy mezi Sovětský svaz a Německo a jenž podle Varšavy otevřel cestu k válce. Současně však premiér připomněl, že Anglie a Francie podepsaly v Mnichově už v roce 1938 dohodu s Adolfem Hitlerem, která uznala německé územní požadavky vůči Československu a prakticky znamenala jeho likvidaci.

Německá kancléřka o víkendu řekla, že vnímá 1. září jako den smutku za lidské utrpení a den paměti o vině Německa, země, která rozpoutala druhou světovou válku. Britský ministr zahraničí David Miliband napsal v deníku Gazeta Wyborcza, že Británie ví, že v roce 1939 spojenci Polska nedokázali zemi vojensky pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám