Hlavní obsah

V extrémní chudobě žije 2,5 milionu Poláků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 2,5 milionu Poláků, podle oficiálních informací Ministerstva práce a sociálních věcí, žije v extrémní chudobě. Tato skupina obyvatelstva se zvětšuje a jen v minulém roce 2022 narostla o více než 860 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příčin tohoto nepříznivého stavu je více, k hlavním patří vysoká inflace a následně rostoucí ceny potravin a elektrické energie, uvedl pro TVN24 přední polský ekonom Witold Orlowski.

Větší strach před inflací než válkou

„Podle posledních průzkumů sdružení Wiosna (Jaro) se Poláci více než války na Ukrajině obávají inflace, přitom ještě nedávno to bylo naopak,“ řekla ve čtvrtek pro TVN24 Joanna Sadziková, šéfka sdružení, které každoročně organizuje charitativní akci Šlechetný balíček, jež má za cíl pomáhat nejchudším.

Extrémně chudý člověk je podle Sadzikové ten, který musí měsíčně vyžít se 600 zlotými (v přepočtu zhruba tři tisíce Kč). V Polsku je přitom již téměř 2,5 milionu lidí, kteří neměli prostředky na nákup potravin a byli tak o hladu.

„Do tohoto stavu se dostávají lehce. Stačí nemoc, nehoda, ztráta práce a ocitnou se v jiném světě. Ve světě, kde jsou sami, staří lidé se nejednou modlí za rychlou smrt,“ upozornila Sadziková.

Lidí v ekonomické tísni přibývá, roste i počet osob bez domova, varuje šéf Agentury pro sociální začleňování

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám