Hlavní obsah

V Německu zadrželi tři podezřelé Syřany, jednoho vycvičil Islámský stát

– Karlsruhe • Aktualizováno

Při velké policejní razii ve Šlesvicku-Holštýnsku byli zadrženi tři Syřané ucházející se o azyl, u nichž panuje podezření, že jsou příslušníky Islámského státu, uvedl web časopisu Focus. Jeden z nich prodělal výcvik v Rakce. Do země se dostali loni v listopadu, uvedla federální prokuratura v Karlsruhe. Podle ministra vnitra Thomase de Maizièra mohli mít vztah k atentátníkům z Paříže.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zadržení muži jsou ve věku mezi 17 a 26 lety. Podle policie byli vybaveni pasy a Islámský stát jim poskytl tisíce dolarů na další činnost i mobilní telefony s nainstalovaným  komunikačním programem.

Podle týdeníku Der Spiegel se do Evropy dostali přes Turecko a Řecko. Trojice Syřanů zatčených v Německu měla dokumenty „ze stejné dílny v Sýrii” jako atentátníci z Paříže, uvedl ministr vnitra de Maizière. Do Evropy je dostala stejná převaděčská organizace, dodal ministr.

Jednoho měli vycvičit v Rakce

Jeden ze zadržených, sedmnáctiletý, se podle prokuratury na konci září 2015 připojil v Rakce k Islámskému státu a prodělal krátký výcvik, během něhož se naučil zacházet se zbraněmi i s výbušninami.

Zadržené přepravily vrtulníky

Zatím není jasné, zda trojice už dostala nějaké rozkazy, nebo na ně teprve čekala.

Zásahu v bytech a ve třech ubytovnách pro azylanty se v úterý ráno účastnilo přes dvě stě členů speciálních sil z kriminálky a federální i zemské policie z několika spolkových zemí.

Kriminálka podle listu Die Welt trojici sledovala několik měsíců a odposlouchávala jejich telefony. Upozornil ji Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), který v Německu zastává roli civilní kontrarozvědky.

Reklama

Související témata:
Holštýnsko

Výběr článků

Načítám