Hlavní obsah

V Německu obžalovali bývalou radistku velitele Osvětimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Bývalou radistku velitele koncentračního tábora Osvětim obžalovala německá justice za podíl na vraždách 260 000 lidí. Ženě je 91 let.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Koncentrační tábor Osvětim Birkenau

Článek

Žena, jejíž jméno zákon zakazuje zveřejnit, v Osvětimi působila čtyři měsíce od dubna do července 1944, uvedl mluvčí prokuratury ve Šlesvicko-Holštýnsku Heinz Döllel. Tím, že se podílela na chodu tábora, napomáhala k likvidaci vězňů, argumentují vyšetřovatelé.

Zatím není jasné, zda se proces uskuteční, soud o tom rozhodne zřejmě až v příštím roce. Podle Döllela je dotyčná navzdory svému vysokému věku pro soud způsobilá.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Letos takto byl na čtyři roky odsouzen „účetní“ z Osvětimi, 94letý Oskar Gröning, který na rampě třídil zabavené osobní věci nově příchozích vězňů, z nichž většinu nacisté posílali hned do plynu. Gröning byl uznán vinným z podílu na vraždě více než 300 tisíc lidí. Muž, který byl nebývale otevřený, přiznal, že je morálně vinen, právní vinu však odmítl. Tvrdil, že jednal podle rozkazů a zákona. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám