Hlavní obsah

V Německu hořela továrna Tesly. Podle policie mohlo jít o politicky motivované žhářství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie vyšetřuje možný politický motiv požáru rozvodů elektrického vedení na staveništi budoucí továrny americké automobilky Tesla u Berlína. V anonymním dopise se možní pachatelé přiznávají k „sabotáži“ kvůli údajně falešné ekologičnosti vozů této značky. Ve středu o tom informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Požár vypukl v noci na středu v lese asi 500 metrů od budovaného závodu Tesly. Zapálené kabely o tloušťce paže zásobují proudem stroje na staveništi u obce Grünheide východně od německé metropole.

Policie sdělila, že zahájila vyšetřování a ohledává místo činu. Nevyloučila, že se jedná o žhářství, k čemuž ji vede anonymní dopis možných pachatelů zveřejněný na internetové platformě Indymedia.org.

Tesla žádné bitcoiny neprodala, dušuje se Musk

Internet a PC

„V noci z 25. na 26. května 2021 jsme odstřihli staveniště gigatovárny Tesla v Grünheide poblíž Berlína od dodávek elektrického proudu tím, že jsme zapálili šest nadzemních vysokonapěťových kabelů,“ uvádí autor dopisu, skupina s názvem Vulkangruppe. „Tesla není zelená, ekologická ani sociální,“ dodala s tím, že se jednalo o cílený útok proti „lži zeleného automobilu“. Mluvčí braniborské policie řekl, že vyšetřovatelé dopis prověřují.

Požár podle policie nezpůsobil závažnější škody. Distribuční společnost Edis sdělila, že dodávky elektrické energie na staveniště nebylo nutné přerušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám