Hlavní obsah

V Německu chytili velkou rybu Islámského státu

Berlín
Aktualizováno

V Německu zadrželi pět podezřelých z terorismu, přičemž jeden ze zadržených je podle informací německých médií ústřední postavou islamistů v zemi verbující pro Islámský stát. Podle informací listu Süddeutsche Zeitung policisté zasahovali v Dolním Sasku a Severním Porýní-Vestfálsku. Zadržení potvrdila kancelář prokurátora v Karlsruhe.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Komando zadrželo v Německu pět podezřelých islamistů, kteří měli verbovat pro ISVideo: Reuters

 
Článek

Zmiňovanou ústřední postavou islamistů je podle agentury DPA dvaatřicetiletý Iráčan Ahmad Abdelazziz A., který patří k vysoce postaveným členům německé muslimské komunity. Známý byl také pod jménem Abu Walaa a přezdívalo se mu „kazatel bez tváře”, protože se neukazoval. 

Vyšetřovatelé Iráčana podezřívají z rekrutování budoucích džihádistů v Německu. Zradikalizované mladíky měl lanařit k teroristům nejméně od loňského roku a poté organizoval a financoval jejich cesty do Iráku a Sýrie.

Ten nejhorší

Podle informací serveru Deutsche Welle byl Iráčan v bezpečnostních kruzích označován jako „ten nejhorší”. Spolu s komplici měl verbovat nové teroristy ve spolkových zemích Dolní Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko. 

Na stopu Ahmada Abdelazzize A. policisty dovedl bývalý podporovatel  Islámského státu dvaadvacetiletý Anil O., který po několika měsících utekl ze Sýrie z oblasti ovládané Islámských státem do Turecka. Na konci září se vrátil do Německa. Právě on označil v rozhovorech poskytnutých ještě v Turecku listu Süddeutsche Zeitung a rozhlasovým stanicícm WDR a NDR Ahmada Abdelazzize A. za „číslo 1 Islámského státu v Německu”.

Kromě Ahmada Abdelazíze zadrželi v Porúří policisté ještě další dva kazatele, patřící mezi salafisty blízké abu Walaovi. I oni měli vyzývat muslimy k tomu, aby opustili domovy a přidali se ke svaté válce a jsou podezřelí i z  podpory terorismu, uvedl týdeník Focus. 

Všech pět zadržených ale jakékoli vazby na teroristy odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám