Hlavní obsah

V nejbližších dnech začne Slovensko očkovat Sputnikem, tvrdí Matovič

– Bratislava

Bývalý slovenský premiér Igor Matovič tvrdí, že se v zemi začne očkovat ruskou vakcínou Sputnik V už v nejbližších dnech. Uvedl to ve statusu na sociální síti.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V

Článek

„Po výborných výsledcích testů v certifikované OMCL laboratoři v Maďarsku a po tříměsíčních obstrukcích se schyluje v nejbližších dnech k začátku očkování Sputnikem V. S ruskou stranou jsem v průběhu víkendu domluvil, že po testování vakcíny v registrované OMCL laboratoři souhlasí se začátkem očkování. Těšte se, kdo se těšit chcete,“ uvedl Matovič.

Prvního března 2021 dovezlo Slovensko 200 tisíc vakcín Sputnik V. Na košickém letišti zásilku okázale přivítali tehdejší premiér Matovič a ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Dovoz Sputniku nebyl konzultován s koaličními partnery a celá akce vyvolala na Slovensku vládní krizi. Postupně podal demisi ministr Krajčí, a nakonec i premiér Matovič. Vládní koalice se u moci udržela a premiérem se stal Eduard Heger.

Slovensko může očkovat vakcínou Sputnik V

Evropa

Od té doby jsou vakcíny uložené ve skladu, k očkování se nepoužívají, protože slovenský lékový úřad měl pochyby o jejich složení. Slovensko se navíc zpozdilo s platbou za první dodávku a Rusové pak platbu vrátili.

Vakcíny dodané na Slovensko však byly zatím otestovány ve zmíněné certifikované laboratoři v Maďarsku. Rusové si odvezli 600 dávek vakcíny a kontrolují je ve svých laboratořích. Sputnik V není na území Evropské unie registrovanou vakcínou a z členských zemí ji používá jen Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám