Hlavní obsah

Slovensko může očkovat vakcínou Sputnik V

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Maďarská certifikovaná laboratoř potvrdila, že zásilka vakcíny Sputnik V dodaná Slovensku je v pořádku. V pátek to oznámil slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Na letišti v Košicích přistál 1. března vojenský letoun s ruskými vakcínami Sputnik V (video je bez zvuku)

Článek

Ministr potvrdil, že výsledky testů jsou dobré a Slovensko nyní rozhodne o dalším postupu. S očkováním se čeká už jen na souhlas ruské strany. Podle Lengvarského mají Rusové čas na testování vzorků dodaných Slovensku do konce května a Sputnikem by se v zemi mohlo začít očkovat v červnu.

Zda se ale Sputnikem opravdu očkovat začne, není jasné a schopen to nebyl říct ani sám ministr. „Jsou v podstatě jen dvě možnosti, a to povolit, nebo nepovolit očkování touto neregistrovanou vakcínou,“ uvedl Lengvarský.

Evropská léková agentura (EMA) Sputnik V zatím neschválila.

Rusové si odvezli část Sputniku dodaného na Slovensko

Koronavirus

Slovensko objednalo dva miliony vakcín Sputnik V a první dodávka 200 tisíc kusů dorazila na košické letiště 1. března. Od té doby jsou vakcíny uložené ve skladu, k očkování se nepoužívají, protože slovenský lékový úřad měl pochyby o jejím složení. Slovensko se navíc zpozdilo s platbou za první dodávku a Rusové pak platbu vrátili.

Dodali nám jiný Sputnik V, vakcíny spojuje pouze název, uvedl slovenský lékový úřad

Evropa

Rusové si mezitím odvezli 600 dávek vakcíny Sputnik V, které dodali Slovensku, a kontrolují je ve svých laboratořích. „Vyžádali si měsíc na to, aby ji zkontrolovali ve své režii,“ řekl Lengvarský. Sputnik V není na území Evropské unie registrovanou vakcínou a z členských zemí ji používá jen Maďarsko.

Sputnik v testech na Slovensku obstál, tvrdí Matovič

Evropa

Za nákupem Sputniku stál tehdejší premiér Igor Matovič a tehdejší ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Nákup vyvolal na Slovensku vládní krizi, protože ostatní koaliční strany byly proti, a po rekonstrukci vládního kabinetu přišli Matovič i Krajčí o své posty. Matovič však ve vládě pokračuje jako ministr financí.

Matovič podal demisi, novým slovenským premiérem bude Eduard Heger

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám