Hlavní obsah

Mešitě v Afghánistánu se po explozi propadla střecha, desítky mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Na 62 stoupl počet obětí páteční exploze v mešitě v afghánském Nangarháru, řekl stanici BBC a televizi TOLO mluvčí guvernéra Attaulláh Chogjanis s tím, že dalších 60 lidí bylo převezeno do nemocnic se zraněními. Dosavadní údaje uváděly 30 mrtvých a přes sto zraněných. Podle úřadů byly do mešity vpašovány nálože a odpáleny při modlitbách.

Foto: Wali Sabawoon, ČTK/AP

Převoz Afghánce zraněného v mešitě

Článek

Když mluvčí provinční rady Sohrab Kadiri uváděl zahynulo nejméně 29 lidí a více než sto dalších bylo zraněno, varoval: „Počet mrtvých může vzrůst, jak záchranáři a další lidé vynášejí těla z trosek.”

„V důsledku exploze spadla střecha,” vysvětlil vysoký počet obětí mluvčí guvernéra provincie Mubarraz Attal.

V mešitě v okrese Haska Mína došlo k výbuchům okolo 13:30 během pátečních modliteb. I když se objevily spekulace, že mešitu zasáhly minometné granáty, podle sdělení úřadů byly do mešity propašovány nálože, které útočníci odpálili při modlitbách. Spekulace o sebevražedném atentátu se neobjevily.

Foto: Parwiz, Reuters

Překládání zraněného po výbuchu v mešitě v Nangarháru

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale v oblasti operuje jak Tálibán, tak Islámský stát. Tálibán popřel, že by stál za útokem.

Rekordní počet obětí

Afghánistán letos zažívá jedno z nejhorších období násilností, kdy počet obětí útoků rapidně stoupl. Ve čtvrtek mise OSN v Afghánistánu UNAMA uvedla podle televize Al-Džazíra, že násilí v zemi dosáhlo neakceptovatelné úrovně. Jen od července do konce září v zemi zahynulo 1174 lidí a zraněno bylo dalších 3129. To představuje meziroční nárůst o 42 procent. Ženy a děti tvoří 41 procent obětí.

Na útoky vzbouřenců připadá 62 procent mrtvých a zraněných. Na 26 procent stoupl počet obětí provládních sil.

Počet mrtvých a zraněných za devět měsíců roku 2019 překročil 8000. Speciální vyslanec generálního tajemníka OSN pro Afghánistán Tadamiči Yamamoto řekl: „Rekordní úroveň civilních obětí jasně ukazuje nutnost, aby všechny zainteresované strany věnovaly mnohem větší pozornost ochraně civilní populace. Civilní oběti jsou naprosto neakceptovatelné.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám