Hlavní obsah

V Kyjevě stříleli jen vládní snipeři, odmítá spekulace šéf vyšetřovací komise

Novinky,
Kyjev

Na kyjevském náměstí Nezávislosti v tragický čtvrtek 20. února stříleli jen snipeři tajné služby SBU a vojsk ministerstva vnitra. V pátek to řekl poslanec ukrajinského parlamentu za stranu Otčina Gennadij Moskal časopisu Dzerkalu tyžňa. Reagoval tak na zprávy o tom, že tam střílela neznámá jednotka po policistech i demonstrantech, která mohla být najata některou z opozičních skupin.

Foto: Reuters

Ukrajinský policista stojí vedle odstřelovače, který míří směrem k protivládním demonstrantům v Kyjevě. Snímek z 20. února 2014

Článek

„Příslušníci SBU převlečení za demonstranty, ke kterým se přidali, stříleli na kancelář (Janukovyčovy) Strany regionů a zabili dva lidi,“ řekl Moskal, který stojí v čele vyšetřovací komise. Ta má odhalit okolnosti použití násilí proti demonstrantům.

„Spolu s tím snipeři dostali rozkaz nestřílet jen na demonstranty, ale také na policisty. Vše se dělo kvůli vyostření konfliktu, aby se získalo oprávnění pro zásah na Majdanu,“ dodal Moskal.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští poslanci Volodymyr Lytvyn a Genadij Moskal (vpravo) hovoří v parlamnetu.

Ideu, že mohla být ještě třetí skupina odstřelovačů, která pálila po všech, zcela odmítl: „Ve zveřejněných dokumentech jsou jmenovány skupiny odstřelovačů jednotlivých ukrajinských skupin speciálních sil. Jsou tam místa nasazení a jména odpovědných (velitelů) i jména sniperů.“

Za informacemi o údajné třetí straně, která nařídila odstřelovačům pálit, Moskal vidí pokusy nového vedení vnitra i SBU získat zpátky důvěru veřejnosti v organizace a očistit jejich příslušníky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Snajpři střílejí po demonstrantechVideo: Reuters

Spekulace o třetí straně se ale objevují hned po střelbě. Dokonce se dostaly i k činitelům vedení EU a vyvolaly skandál, když byl zveřejněn odposlech rozhovoru mezi ministryní zahraničí EU Catherine Ashtonovou a ministrem zahraničí Estonska Urmasem Paetem, ve kterém ministr upozorňoval na fámy, že za střelbou mohl být někdo z opozice.

Plán likvidace opozičních demonstrantů

Moskal zdůraznil, že hned po palbě přijala kancelář prezidenta telefonáty s výzvami z jihu a východu země i z Krymu k tvrdým opatřením. „To ukazuje, že všechny tyto věci byly propojené a naplánované.

Odstřelovači podle něj byli nasazeni v rámci operaci Vlna a Bumerang. „Bylo tam několik skupin sniperů Alfa od SBU a Sokol a další speciální jednotky z vojsk ministerstva vnitra. O třetí síle dokonce mluví i nový šéf vnitra Arsen Avakov.

Podle něj mohl dát rozkaz k palbě sniperů ministerstva vnitra jen bývalý ministr vnitra Vitalij Zacharčenko a Alfě její bývalý šéf Olexandr Jakymenko. Moskal má znalosti o fungování vnitra – už dvakrát byl náměstkem tohoto resortu.

Reklama

Výběr článků

Načítám