Hlavní obsah

V Kaczyňského rakvi se našly ostatky dalších lidí

Právo, Novinky, ČTK, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V rakvi bývalého polského prezidenta Lecha Kaczyňského, který v roce 2010 zahynul při leteckém neštěstí u Smolenska, se po exhumaci podle prokurátora našly i části jiných lidí. Podle serveru thenews.pl o tom informoval zástupce polského generálního prokurátora Marek Pasionek. Odpověď na otázku, zda pád letadla nezavinil atentát, ale ještě chybí.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Rakev s ostatky bývalého polského prezidenta Lecha Kaczyňského.

Článek

Exhumace odhalily i záměnu těl dvou obětí, v devíti rakvích se našly části těl jiných osob. Například v rakvi generála Bronislawa Kwiatkowského se našlo 14 částí těl patřících sedmi jiným osobám, v rakvi generála Wlodzimierze Potasińského bylo šest částí těl patřících čtyřem jiným osobám.

„V rakvi arcibiskupa Mirona Chodakowského se nalézaly dvě poloviny těla, část od pasu nahoru patřila arcibiskupovi, zatímco od pasu dolů generálovi Tadeuszovi Ploskému. V rakvi generála Ploského se po exhumaci našla jen polovina těla,“ vylíčil prokurátor.

Na otázku, zda exhumace a pitvy potvrzují, anebo vyvracejí hypotézu o atentátu na polský vládní letoun, Pasionek uvedl, že první výsledky teprve čeká tento měsíc, bude však trvat na zjištění příčin smrti u všech obětí. Odvolal se na příklad vyšetřování katastrofy malajsijského boeingu, který na východě Ukrajiny v létě 2014 podle vyšetřovatelů sestřelila raketa. Její střepiny se ale našly pouze u tří z téměř tří stovek obětí. „Šlo o pouhé procento, což vysvětluje, proč jsou nutné exhumace všech těl,“ řekl.

Kaczyňski se do toho obul

Deník Fakt připomněl, že před sedmi lety, kdy došlo k tragédii, tehdejší vláda premiéra Donalda Tuska ujistila pozůstalé, že ruská strana mimořádně důsledně dbala na uložení obětí do rakví.

Zároveň přijala zákaz otevírání rakví přivezených do Polska z místa tragédie, protože to „neumožňovala přísná sanitární nařízení“.

O exhumaci těl všech obětí katastrofy rozhodla polská Generální prokuratura poté, co se na podzim 2015 dostalo v Polsku k moci Právo a spravedlnost (PiS), jehož lídrem je Jarosław Kaczyňski.

Podle vedení PiS ve Smolensku nedošlo k nešťastné náhodě, nýbrž k vědomému spiknutí a následnému atentátu, za nímž měly stát ruské tajné služby. Exhumace všech obětí prosazená konzervativní vládou mají toto tvrzení potvrdit, nebo vyvrátit.

Mnozí Poláci nevěří ve spiknutí

„Po smolenské katastrofě zavládl na místě tragédie totální nepořádek a chaos. Dnes lze jen těžko napravovat chyby, které se tehdy jistě neměly stát. V žádném případě ale nemají nic společného s příčinou katastrofy,“ uvedl v pondělí pro Gazetu Wyborczu Pawel Deresz, jehož manželka také zahynula ve Smolensku.

Deresz nevěří ve spiknutí Moskvy ani v atentát, ke kterému mělo podle PiS dojít, a naopak plně akceptuje závěry oficiální vyšetřovací komise. Ta má za to, že ke katastrofě došlo pod vlivem mimořádně nepříznivého počasí na letišti ve Smolensku a po fatálních chybách posádky polského prezidentského letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám