Hlavní obsah

V Jižní Africe detekovali zatím nejzmutovanější kmen koronaviru. Už je i v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová jihoafrická varianta koronaviru SARS-CoV-2, která by mohla být ještě nakažlivější, a navíc by mohla být schopná obejít protilátky, byla zachycena v několika zemích světa. Je označována jako C.1.2 a poprvé byla detekována v květnu v Jihoafrické republice. Od té doby se objevila i ve Velké Británii, ve Švýcarsku, v Portugalsku, ale i na Novém Zélandu,na Mauriciu či v Kongu. Tato varianta má zatím nejvíce mutací.

Foto: Sumaya Hisham, Reuters

Očkování v Johannesburgu

Článek

Během srpna uvedl anglický úřad veřejného zdraví, že varianta C.1.2 je mezi kmeny, které vědci sledují. Od chvíle, kdy byla tato varianta poprvé detekována, se rychle šíří. Jestliže v květnu na ni připadalo v JAR 0,2 procenta sekvenovaných vzorků, v červnu už to bylo 1,6 procenta a v červenci 2 procenta.

Varianta C.1.2 ale není spojena s nejznámější jihoafrickou mutací B.1.651 označovanou jako beta. Patří k linii původně označované jako B.1.1.1.1, později přeznačené na C.1, která byla jednou ze tří mutací, jež se šířily během první vlny epidemie v JAR. C.1 se objevila začátkem května loňského roku v Johannesburgu.

Experti upozornili, že tato linie je zatím nejvzdálenější od původního viru z čínského Wu-chanu, protože má už 16 různých mutací, více než jiné kmeny. Domnívají se, že rychlé mutace mají umožnit viru vyhnout se protilátkám a imunitní odpovědi organismu, napsal list The Daily Mail.

Rychlý přenos a schopnost vyhnout se imunitní reakci

Variantu studovali experti z jihoafrického Národního institutu pro nakažlivé nemoci a z Kwazulsko-natalské platformy pro sekvenování a inovace výzkumu.

„Popisujeme nově objevenou linii SARS-CoV-2 s několika mutacemi na (genetické informaci o) S-proteinu, která se objevila v hlavní metropolitní oblasti Jižní Afriky po první vlně epidemie. Nyní se rozšířila na několik míst ve dvou sousedních provinciích. Ukazuje se, že tato linie rychle expandovala a stává se dominantní ve třech provinciích ve stejnou chvíli, kdy opět rychle přibylo nákaz,“ konstatovali vědci ve své zprávě. Podle ní má nový kmen 16 mutací oproti původnímu kmenu z Wu-Chanu, zatímco jiné mají nanejvýš 14 až 15.

„I když plný význam mutací ještě není znám, genetická a epidemiologická data naznačují, že tato varianta má selektivní výhodu danou buď vyšší přenositelností, nebo schopností vyhnout se imunitní reakci, nebo oběma,” dodali.

Vědci také zdůrazňují, že je potřeba zasáhnout, aby se přenos omezil. Důvodem je nejen zabránit růstu počtu hospitalizovaných, ale také další evoluci viru.

Reklama

Výběr článků

Načítám