Hlavní obsah

V hlavním městě Abcházie vzplála národní galerie, shořely tisíce obrazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Tbilisi

V Suchumi, metropoli Abcházie, vypukl požár v národní galerii. Shořely tisíce obrazů, uvedl v neděli ruský zpravodajský server Meduza s odvoláním na místní úřady. Abcházie se s ruskou pomocí odtrhla od Gruzie, ale její nezávislost kromě Ruska uznala jen hrstka států. Gruzie vzhledem k přítomnosti ruských vojsk pokládá Abcházii za okupované území.

Foto: Profimedia.cz

Suchumi (ilustrační snímek)

Článek

Požár v budově, ve které se národní obrazová galerie nachází, vypukl v noci na neděli na druhém podlaží. S plameny bojovalo 11 hasičských jednotek, než se oheň podařilo uhasit, uvedlo místní ministerstvo pro mimořádné situace.

Podle předběžných údajů shořely tisíce obrazů. „Dá se říct, že shořelo vše. Na druhém podlaží budovy se nacházely sbírky národní obrazové galerie – více než 4000 děl. Mezi nimi skoro 300 prací Alexandra Čačby-Šervašidzeho (malíře a grafika z abchazské knížecí dynastie, který zemřel v monackém exilu ve věku 101 let). Je to nenahraditelná ztráta,“ řekla ministryně kultury Dinara Smyrová.

Později upřesnila, že asi 150 děl se podařilo zachránit. Pokračuje pátrání v ruinách, kde pracovníci galerie nalézají části obrazů.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že jako jednu z možných příčin požáru zvažuje žhářství. Šéf neuznávaného státu Aslan Bžanija nařídil generální prokuratuře pečlivě vyšetřit příčiny požáru.

Rusko chce vybudovat námořní základnu v okupované Abcházii, Gruzínci se bouří

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám