Hlavní obsah

V Hesensku kvůli výhružkám političce skončil policejní prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wiesbaden

Policejní prezident v německém Hesensku Udo Münch odstoupil v úterý kvůli aféře s vyhrůžkami levicové političce, z nichž jsou podezřelí pravicoví extremisté. Stopy pachatelů vedou k policii, informovala agentura DPA s odvoláním na zemského ministra vnitra Petera Beutha.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aféry spustily výhružné e-maily zaslané místopředsedkyni německé postkomunistické strany Levice Janine Wisslerové, kterou odesílatel opatřil podpisem NSU 2.0. Zkratka odkazuje na skupinu hlásící se k odkazu neonacistického Národněsocialistického podzemí (NSU), které v letech 2000 až 2007 zabilo deset lidí převážně tureckého původu.

Německá tajná služba na poslední chvíli skartovala složky o neonacistech

Evropa

Dosavadní vyšetřování zjistilo, že před odesláním výhružných dopisů byla na počítačích hesenské policie vyhledávána neveřejná osobní data o Wisslerové a o právničce Sedě Basayové-Yildizové, která obdržela podobné hrozby již v roce 2018. Kdo vyhledával v databázi informace o obou ženách, dosud není zřejmé.

Hesenský ministr vnitra Beuth uvedl, že Münch svým rozhodnutím podat demisi a odejít do předčasného důchodu po téměř deseti letech ve funkci policejního prezidenta přebírá odpovědnost za pochybení, které sám nezpůsobil.

Výhružné emaily obdržela podle úterního vydání deníku Frankfurter Rundschau také herečka Idil Baydarová, přičemž i její osobní údaje kdosi vyhledával z policejních počítačů. Adresátem vyhrůžek s podpisem NSU 2.0 se podle dřívějších informací médií stala rovněž spolupředsedkyně strany Levice v berlínském parlamentu Anne Helmová.

K vraždě politika CDU Lübckeho se přiznal pravicový extremista

Evropa

Bašta neonacistů v Hesensku

Hesensko má podle agentury AFP pověst bašty neonacistů. Získalo ji poté, co byl loni zavražděn regionální politik Walter Lübcke, který veřejně podporoval kancléřku Angelu Merkelovou v jejím rozhodnutí z roku 2015 přijmout statisíce uprchlíků. Podle prokuratury byl motivem vraždy rasismus a xenofobie.

Letos v únoru zastřelil v hesenském Hanau pravicový radikál devět lidí s migračními kořeny. Podle úřadů se jednalo o rasisticky motivovaný teroristický útok.

V Německu vraždil odpůrce migrantů, zabil i vlastní matku

Evropa

Spolkový ministr vnitra Horst Seehofer minulý týden označil pravicový extremismus společně s antisemitismem a rasismem za současně „největší ohrožení německé bezpečnosti”. Uvedl to při představení zprávy kontrarozvědky za loňský rok, která uvádí, že v Německu výrazně přibylo trestných činů spáchaných pravicovými i levicovými radikály. Zvýšila se také jejich ochota k násilnostem.

Reklama

Výběr článků

Načítám