Hlavní obsah

V Gruzii letos chystají Euromajdan, tvrdí tamní tajná služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převrat v Gruzii se ještě tento rok chystají uskutečnit lidé kolem vězněného exprezidenta Michaila Saakašviliho, oznámila v pondělí tamní tajná služba. Plán je podle ní inspirován událostmi Euromajdanu, které v roce 2014 na Ukrajině vedly k pádu tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Z organizace puče gruzínští agenti viní zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova.

Foto: Profimedia.cz

Podporovatelé vězněného Michaila Saakašviliho před nemocnicí v Tbillisi, kde se exprezident léčil. Snímek z července 2023

Článek

Hlavou plánu, na němž se podle tvrzení Státní bezpečnostní služby Gruzie (SSSG) podílejí i cizí země, má být konkrétně Giorgi Lortkipanidze.

Ten býval náměstkem gruzínského ministra vnitra, nyní je však na Ukrajině zástupcem šéfa tamní vojenské rozvědky Budanova.

Ve své vlasti je přitom Lortkipanidze hledaný v souvislosti se Saakašviliho nelegálním překročením hranic a údajně protiprávním potlačením demonstrací v roce 2011.

Na podzim by Evropská unie měla vydat hodnocení Gruzie jako kandidátské země na členství EU. Pučisté přitom podle tvrzení SSSG počítají s tím, že stanovisko Bruselu bude negativní.

Z neúspěchu prý poté plánují obvinit stávající vládní stranu Gruzínský sen a následně chtějí veřejnost vyburcovat ke svržení kabinetu, informovala s odvoláním na tajnou službu gruzínská veřejnoprávní stanice 1TV.

Zároveň SSSG oznámila, že podle „potvrzených a ověřených informací“ se na Ukrajině organizuje poměrně velká skupina bojovníků gruzínského původu, kteří už na polsko-ukrajinské státní hranici cvičí na plánovaný převrat v Gruzii.

„K neutralizaci zmíněných rizik zavádí Státní bezpečnostní služba v koordinaci s dalšími složkami a partnerskými zeměmi veškerá nezbytná preventivní opatření,“ oznámila SSSG.

Samotný Saakašvili zůstává v gruzínském vězení, jeho spolupracovníci tvrdí, že exprezidentův zdravotní stav se od zatčení v roce 2021 dramaticky zhoršil a jeho život je v ohrožení.

Na zveřejněných snímcích z vězení je Saakašvili oproti dřívějšku výrazně pohublý.

Saakašvili byl prezidentem Gruzie v letech 2004 až 2013 s krátkou přestávkou na přelomu let 2007 až 2008. 

Po odstoupení z prezidentské funkce emigroval do USA, v roce 2015 přicestoval na Ukrajinu, kde získal ukrajinské občanství a  byl v letech 2015 až 2016 gubernátorem Oděské oblasti.

V nepřítomnosti byl zatím Saakašvili ve vlasti odsouzen k šesti rokům vězení za údajné zneužití moci.

Petro Porošenko, tehdejší ukrajinský prezident, jej po vzájemném sporu zbavil funkce i ukrajinského občanství (které mu bylo později opět přiznáno).

Saakašvili tehdy opustil Ukrajinu, v roce 2017 se však nelegálně vrátil a organizoval v Kyjevě protesty za Porošenkovu rezignaci a po krátké vazbě byl deportován do Polska. V říjnu 2021 se po nelegálním překročení hranice vrátil do Gruzie, kde byl jako uprchlý zatčen.

Nynější vládní stranu Gruzínský sen založil miliardář Bidzina Ivanišvili, který vůči Moskvě zastává pragmatičtější politiku než Saakašvili.

Gruzie tak po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 sice poskytla Kyjevu humanitární pomoc, nepřipojila se však k západním protiruským sankcím.

Letos gruzínský premiér Irakli Garibašvili obvinil ukrajinské představitele, že se v Gruzii snaží otevřít „druhou frontu“ proti Rusku.

Gruzínská vláda chce impeachment prozápadní prezidentky. Bojí se zatažení do války

Evropa

Rusko by mohlo anektovat Jižní Osetii a Abcházii, prohlásil Medveděv

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám