Hlavní obsah

V Černé Hoře zbavili imunity poslance podezřelé z údajného pokusu o puč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podgorica

Černohorský parlament zbavil ve středu poslanecké imunity dva představitele opozice, které prokuratura viní z účasti na přípravě pokusu o převrat zmařeného těsně před loňskými parlamentními volbami. Oba politici obvinění rozhodně popřeli. Podle opozice si Djukanović údajný pokus o puč vymyslel.

Foto: Risto Bozovic, ČTK/AP

Stíhaní předáci černohorské opozice Andrija Mandić (vlevo) a Milan Knežević

Článek

Prokuratura žádost parlamentu předložila v pondělí. Odůvodnila ji podezřením, že předák opoziční Demokratické fronty Andrija Mandić (52) a jeho kolega Milan Knežević (36) vytvořili zločineckou organizaci a připravovali svržení ústavního pořádku v Černé Hoře.

Žádost schválila těsná většina poslanců.  V 81členném Lidovém shromáždění ji podpořilo 42 zákonodárců spojených s vládnoucí koalicí. Zbylých 39 opozičních poslanců jednání parlamentu bojkotuje.

Černohorská policie 15. října, den před loňskými volbami, zatkla dvě desítky osob podezřelých ze zapojení do spiknutí s cílem svrhnout prozápadní vládu, zabít jejího premiéra Mila Djukanoviče a dosadit k moci proruské vedení. V pozadí byli údajně srbští a ruští nacionalisté. [celá zpráva]

Podle představitelů opozice nakloněné Rusku se nikdo o puč nepokoušel a Djukanović se takto snažil zajistit výrazné vítězství své vládnoucí Demokratické strany socialistů (DPS).

Moskva jakoukoli ruskou účast na údajně plánovaném převratu v Černé Hoře důrazně popřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám