Hlavní obsah

V centru Varšavy stál na pomníku obětí havárie ve Smolensku muž. Vyhrožoval, že se odpálí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie ve Varšavě v sobotu uzavřela část centra poté, co na pomník věnovaný obětem letecké katastrofy z dubna 2010 ve Smolensku vylezl muž a hrozil, že se vyhodí do povětří. V oblasti kolem náměstí, na kterém pomník stojí, zasahovaly desítky policejních vozů, hasiči a přijela i vojenská policie. Před druhou hodinou odpolední pak muž z památníku slezl, motiv jeho činu zatím není znám.

Muž vyhrožoval, že se odpálíVideo: Reuters

 
Článek

Lidé, kteří bydlí v okolních hotelech, měli zákaz vycházet ven.

K pomníku často chodí předseda strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński. Při havárii totiž zemřel jeho bratr, dvojče, tehdejší prezident Polska Lech Kaczyński.

Portál onet.pl informuje, že muž, který stál na pomníku na Pilsudského náměstí, měl na zádech batoh a v ruce držel blíže neurčený předmět. Zpravodajka BBC Sarah Rainsfordová na sociální síti X zveřejnila fotografii muže pořízenou zřejmě z okna hotelu u náměstí. Krátce před druhou hodinou uvedla, že muž z památníku slezl.

Při letecké nehodě u západoruského Smolensku 10. dubna 2010 zemřelo 96 lidí. Kromě Kaczyńského a jeho ženy zemřely i špičky armády a mnoho osobností tehdejšího veřejného života. Delegace mířila do nedaleké Katyně, aby uctila památku tisíců polských důstojníků zavražděných v roce 1940 sovětskou tajnou policií NKVD.

Ve vítězství věří Kaczyński i Tusk

Evropa

Pomník připomínající schody do letadla byl odhalen na osmé výročí leteckého neštěstí.

V Polsku se v neděli konají parlamentní volby. V čele vládní národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), která se uchází o bezprecedentní třetí mandát pro vedení země, stojí Jarosław Kaczyński, bratr-dvojče zesnulého prezidenta.

U pomníku se stále něco děje

Jarosław Kaczyński si smrt svého bratra a švagrové připomíná každého 10. dne v měsíci. Ode dne tragédie to už bylo 162krát, a to v různých formátech – nevyjímaje mše vysílané ve státní televizi TVP. Před čtyřmi dny během své poslední návštěvy památníku zničil Kaczyński pod monumentem věnec, který zde položilo sdružení My Občané, informoval server natemat.pl.

„Na památku 95 obětí Lecha Kaczyńského, jenž ignoroval všechna letecká pravidla a přikázal pilotům přistát ve Smolensku v extrémně těžkých podmínkách. Odpočívejte v pokoji. Se vzpomínkou, polský národ,“ stálo na skleněné tabulce v rámečku připevněném k věnci z květů, který aktivisté ze sdružení My Občané položili k pomníku ve Varšavě, informovala polská televize TVN24.

Když si Jarosław Kaczyński text připevněný k věnci přečetl, rozčílený ho uchopil a odhodil, přičemž tabulku skla rozbil a samotný věnec znehodnotil, uvedla TVN24.

Navzdory závěrům vyšetřovací komise, že na letišti ve Smolensku nešlo o atentát, ale o nešťastnou katastrofu v mimořádně špatných povětrnostních podmínkách, bratr zesnulého prezidenta často opakuje, že mu jeho nejbližší osobu zabili ruští agenti za pomoci expremiéra Donalda Tuska. Tvrzení Kaczyńského vyvrátili nejen letečtí specialisté, ale i příbuzní dalších obětí či občanská sdružení.

„Člověk, který v sobotu na smolenském pomníku vyhrožoval, že jej odpálí výbušninami, nebyl náš aktivista. My se terorismem nezaobíráme, my ho odsuzujeme,“ uvádí se ve stanovisku hnutí My Občané, o kterém informoval v sobotu server onet.pl.

Kaczyński obvinil Rusko z letecké katastrofy u Smolenska

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám