Hlavní obsah

V centru Atén se střetli anarchisté s řeckou policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky anarchistů v sobotu protestovaly v centru řecké metropole Aténách a dožadovaly se propuštění lidí, které řecké úřady zadržely během posledního měsíce násilností. Zemi od začátku prosince, kdy policista při manifestaci zastřelil jednoho mladíka, zasáhla vlna násilí.

Článek

Ke srážkám s policií došlo podle AP krátce po půl druhé před hlavní univerzitní budovou. Policie na dav, který útočil kameny a tyčemi, použila obušky a pepřový sprej. Reuters citovala jistého policistu, který tvrdil, že anarchisté později vzali útokem kanceláře ministerstva obrany. Na ně prý házeli zápalné lahve.

Asi 300 výtržníků dále pochodovalo centrem Atén. Cestou ničili výlohy obchodů. Policejní jednotky průvod z povzdálí sledovaly.

Anarchisté se dožadovali propuštění dle jejich slov "politických vězňů". Jde o účastníky demonstrací z posledního měsíce, které bezpečnostní orgány země zadržely kvůli vandalskému chování.

Nepokoje i mimo Atény 

Demonstrace se v sobotu konala i v jihozápadním řeckém přístavním městě Patras. Podle Reuters zde účastníci protestu lehce poškodili tři budovy novin a tři pobočky bank.

Řecko čelí nejnásilnějším protestům za poslední desetiletí. Odstartovala je smrt patnáctiletého chlapce, kterého na jiné demonstraci na začátku prosince zastřelila policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám