Hlavní obsah

Demonstrace v Řecku se uklidňují, škody již dosáhly pěti miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Situace v Řecku se po týdnu násilných nepokojů zklidňuje. Lidé v sobotu přišli do centra Atén uctít památku patnáctiletého mladíka, jehož smrt minulý víkend nepokoje vyvolala. Jediný závažnější incident se odehrál v pátek večer, kdy neznámí útočníci hodili zápalné bomby na pět bankovních poboček na aténském předměstí Kalamaki. Jen v Aténách způsobili demonstranti škody za pět miliard korun.

Foto: John Kolesidis , Reuters

Nepokoje minulý týden vyvolala smrt patnáctiletého mladíka, kterého zabil policista.

Článek

"Rozhodli jsme se sem přijít, abychom uctili památku Alexise Grigoropulose," řekla sedmatřicetiletá televizní technička Chrysula Kapsaliová, kterou na náměstí Syntagma doprovázel její muž a osmiletý syn. V sobotu se zde sešlo asi 200 lidí, většinou v bílých tričkách a s květinami v ruce.

Dvacetiletý student Elias Alkides zase řekl, že se neztotožňuje s násilnostmi, takže chtěl vyjádřit svůj nesouhlas klidnějším způsobem. Proto si oblékl bílé tričko, aby se prý spolu s ostatními odlišil od radikálních protestujících.

:. Nepokoje v Řecku. Zdroj: ČTK

Pokojná shromáždění se konají také v Soluni

Policie oznámila, že podobná pokojná shromáždění se konají i v jiných částech Atén a také v Soluni. Agentura Reuters napsala, že řecké hlavní město se uklidňuje a že obchody měly v sobotu otevřeno jako obvykle.

Majitelé během dne měnili rozbitá okna a výlohy svých krámků. Pracovníci technických služeb opravovali poničené dekorace, které se vedle aut, popelnic či poboček bank staly terčem útoků radikálních Řeků. Jen v Aténách způsobili demonstranti škody za 200 miliónů eur (asi 5,2 miliardy korun).

Policie během násilností zadržela 432 lidí

Chlapce před týdnem na protivládní demonstraci zabila kulka vystřelená z policejní pistole. Sedmatřicetiletý policista, který je z jeho smrti obviněn, se brání tím, že vypálil varovný výstřel a že kulka se zřejmě nešťastně odrazila a chlapce zasáhla. Spolu s ním je za spoluúčast ve vyšetřovací vazbě i jeho kolega.

Související témata:

Výběr článků

Načítám