Hlavní obsah

VIDEO: Řečtí demonstranti napadli televizi, přerušili vysílání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY
Aktualizováno

Asi čtyřicet demonstrantů v noci na středu proniklo do budovy státní televize ERT. Přerušili vysílání a před kameru roztáhli černý transparent, na němž stálo: „Nekoukejte na televizi. Každý musí ven na ulici“.

Foto: Reuters

Transparenty na Akropoli

Článek

Ředitel televize ERT Christos Panagopoulos byl při útoku v sídle televize, jejíž budova stojí za Aténami. Podle něj se do budovy dostali, protože tam přicházeli v malých skupinkách a zapsali se jako hosté, takže nevzbudili ničí podezření.

Část jich šla do kanceláře ředitele, kde si stěžovali na způsob informování médií o protestech. Další mezitím vnikli do studia.

Panagopoulos jejich akci odsoudil. Zejména mu vadilo, že se skupina neidentifikovala. Ve vyjádření televize stojí, že se obává, že nešlo o studenty, ale o neznámé lidi, kteří nemají úctu ke svobodě a demokracii.

Akce ukazuje, že lidé, kteří stojí za protesty proti polici a vládě iniciované smrtí patnáctiletého Alexise Grigoropoulose, jehož zabila 6. XII. policejní kulka, změnili taktiku. Protesty v ulicích v posledních dnech slábly a život ve městě se vracel do normálních kolejí. Otevřena byla i Akropole.

Nepokoje v Řecku VIDEO: ČTK

Studenti demonstrovali u aténské Akropole

Okolo padesáti studentů protestovalo ve středu u aténské Akropole. Nad hlavami rozvinuli dva transparenty, z nichž jeden obsahoval slovo Odpor v řečtině, angličtině, španělštině a němčině. Druhý transparent vyzýval k solidárním akcím po celé Evropě. Sami řečtí studenti chystají na čtvrtek početnou demonstraci proti postupu policie.

Protesty provázené paličskými útoky na banky a obchody i infrastrukturu, zejména autobusové zastávky, si vyžádaly škody v řádu stomiliónů eur. Policie zadržela 280 lidí, 176 z nich jich bylo uvezněno, 130 kvůli rabování.

Související články

Výběr článků

Načítám