Hlavní obsah

V Bukurešti začíná summit NATO, Bush podpořil rozšíření aliance

Právo, Novinky, CNN, ČTK, BBC, aš, roš
BUKUREŠŤ
Aktualizováno

Americký prezident George Bush se v rumunské metropoli Bukurešti vyjádřil pro rozšíření NATO. Bush se v Rumunsku zúčastní třídenního summitu NATO, který začíná právě ve středu. Ráno pronesl projev na konferenci Marshallovy nadace, ve kterém vyzval alianci k přijetí Albánie, Makedonie, Chorvatska, Ukrajiny a Gruzie do NATO. Vyzval též Moskvu, aby se připojila k americkému systému protiraketové obrany.

Článek

"NATO musí zůstat otevřené všem evropským demokraciím, které o to usilují,“ řekl ráno v projevu americký prezident George Bush s tím, že by rád viděl v NATO Ukrajinu a Gruzii. Současně se vyslovil pro plné členství Chorvatska, Albánie a Makedonie v paktu. Na odpolední tiskové konferenci v Constanzi zmínil, že je i pro případné přidružení Černé Hory a v budoucnu i Srbska.

Bush uvedl, že Ukrajina i Gruzie jsou na vstup do Severoatlantické aliance připraveny. Proto podle něj musejí vedoucí politici NATO během summitu dát oběma státům jasně najevo, že dveře do organizace jsou jim otevřeny. A to i přes ostré námitky Ruska. "Musíme dát jasně najevo, že NATO vítá úsilí Ukrajiny a Gruzie o vstup do aliance a nabízí jim cestu k dosažení tohoto cíle," řekl prezident.

při návštěvě Ukrajiny podpořil její zájem o vstup do aliance. "Můj postoj je naprosto pevný, Ukrajině a Gruzii by měl být nabídnut akční plán členství,“ prohlásil v úterý při návštěvě Kyjeva, kde se setkal s tamním prezidentem Viktorem Juščenkem.

Stejný názor má i generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. „Není možné, aby byly uzavřené dveře pro Ukrajinu a Gruzii. Smlouva NATO jasně vyjadřuje, že evropské státy, které splňují kritéria pro členství v NATO jsou vítány," řekl.

Budujte protiraketovou obranu s námi, vyzval Bush Rusko

Bush také vyzval Rusko, aby se připojilo k americkému plánu protiraketové obrany. Protiraketový deštník míní USA rozšířit i do Střední Evropy. "Spolupracujeme s Polskem a Českou republikou," uvedl Bush, aniž by se zmínil, jak daleko jednání s oběma zeměmi pokročila.

Velvyslanec ČR při NATO Štefan Füle ráno v rozhovoru pro Radiožurnál nicméně potvrdil, že se připravuje společné prohlášení ministra zahraničí Karla Schwarzenberga a jeho americké kolegyně Condoleezzy Riceové o tom, že text dohody je hotov a bude v nejbližší době podepsán.

"Zveme Rusko, aby se připojilo k našemu úsilí ve snaze ochránit Rusko, Evropu a Spojené státy před hrozbou, která by mohla postihnout nás všechny," uvedl Bush v projevu. "Protiraketová obrana tu není kvůli Rusku, ale musí chránit proti možnému ohrožení,“ řekl Bush s poukazem na íránskou hrozbu.

"Írán vyvíjí rakety s doletem 2000 kilometrů,“ prohlásil Bush a dodal, že íránské rakety ohrožují Izrael a Turecko a že je nutné zajistit ochranu proti raketám blízkého a středního doletu, které mohou být odpáleny ze zemí Blízkého a Středního východu.

Americký prezident také nastínil také plán možné spolupráce s Ruskem. "Putin nabídl radar v Ázerbájdžánu,“ zmínil loňskou iniciativu ruského prezidenta. Bush také zmínil, že systém je už instalován v Pacifiku a chrání země na Dálném východě.

Otázka protiraketové obrany má být i součástí rámové smlouvy mezi USA a Ruskem, kterou byl měl podepsat Bush a jeho ruský protějšek Vladimir Putin v neděli v Soči.

Rusku se rozšiřování NATO nelíbí

Rozšíření NATO o Ukrajinu Rusku velmi vadí a záporně se k němu staví i Německo a Francie. Tajemník ruského ministra zahraničí Grigorij Karaskin se ke vstupu Ukrajiny o NATO vyjádřil v úterý velmi negativně. Podle něj by mohl "prohloubit krizi v rusko-ukrajinských vztazích“.

Bushova slova také kontrastovala s výrokem francouzského ministerského předsedy Francoise Fillona, který rádiu France Inter řekl: "Francie nedá vstupu Ukrajiny a Gruzie zelenou. Na tuto otázku máme odlišný názor. Domníváme se, že to není dobré pro vyrovnanost sil mezi Evropou a Ruskem."

Výhrady má i německá kancléřka Angela Merkelová. K přijetí nového člena je přitom nutný jednomyslný souhlas všech členů Aliance.

Bush si řekl o více spojeneckých vojáků v Afghánistánu

Velkou pozornost věnoval Bush Afghánistánu, kde podle něj probíhá hlavní boj s terorismem. USA se přitom snaží přimět členy NATO, aby do Afghánistánu poslali další vojáky.

"Afghánská mise je nejambicióznější v historii NATO. NATO musí vyhrát boje v Afghánistánu,“ zdůraznil.

Upozornil zároveň, že Afghánistán je "nejbezpečnějším přístavem Al-Kajdy“, která plánovala a plánuje další útoky na Evropu. Bush zmínil zmařený záměr nechat vybuchnout několik letadel letících z Británie do USA i to, že Turecko zničilo buňku Al-Kajdy.

Bush zmínil také úspěchy v Iráku, kde po vyslání 30 000 amerických vojáků poklesl počet útoků a jejich oběti. "Poražením nepřítele v Iráku ukážeme, že Amerika neopouští své přítele při boji s extremismem. Ukáže, že budoucnost Blízkého východu nepatří teroru, ale míru," řekl Bush.

Transformace NATO a zapojení zemí EU

Bush opět naznačil, že by byl rád, kdyby Evropa věnovala více prostředků na vývoj vlastních zbraní: "Věřím, že Evropa bude vyvíjet vlastní systému a společně bude silnější.“

Úkolem NATO už podle něj není chránit Evropu před invazí sovětských tanků, ale organizací, která všude zasahuje proti budoucím nebezpečím.

Summit se koná za mimořádných bezpečnostních opatření. Celé centrum Bukurešti je uzavřené a obyvatelé rumunské metropole byly vyzýváni, aby ji raději opustili.

Anketa

Podporujete rozšíření NATO o Ukrajinu a Gruzii?
Ano
23,5 %
Ne
76,5 %
Celkem hlasovalo 3718 čtenářů.

Reklama

Související články

Spojené státy chtějí Ukrajinu v NATO

Americký prezident George Bush v úterý na Ukrajině podpořil přičlenění země k Severoatlantické alianci. Naopak francouzský premiér Francois Fillon členství...

Výběr článků

Načítám