Hlavní obsah

V Bruselu se scházejí ministři zahraničí NATO. Řešit budou Ukrajinu i Blízký východ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bruselu v úterý začíná dvoudenní zasedání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance, které bude hostit šéf NATO Jens Stoltenberg. Na pořadu jednání jsou zejména válka na Ukrajině, napětí na Blízkém východě, ale i situace v Kosovu či budoucí přijetí Švédska do NATO. Česko zastupuje ministr zahraničí Jan Lipavský.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na tiskové konferenci v Bruselu

Článek

„Čelíme nejvíce nebezpečnému světu za poslední desetiletí. Rostoucí globální konkurence. Válka na Ukrajině. A obnovený konflikt na Blízkém východě,“ řekl Stoltenberg hned na úvod pondělní tiskové konference, na které hovořil o tématech, která chce s ministry probírat.

Šéf NATO ve svém prohlášení podpořil prodloužení příměří mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás a dodal, že situace v oblasti si žádá „trvalé politické řešení“.

Ministři zemí NATO budou podle Stoltenberga diskutovat rovněž o „destabilizačních akcích“ Ruska na Ukrajině i v jejím okolí.

„Rusko přineslo válku zpět do Evropy a snaží se destabilizovat naše demokracie prostřednictvím kybernetických útoků, dezinformací, vydíráním souvisejícím s energetikou, a dokonce i migrací,“ prohlásil Stoltenberg.

Švédsko podalo přihlášku do NATO loni na jaře společně s Finskem. Severské země to udělaly v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Finsko už členem Aliance je, vstup Švédska ale blokují Maďarsko a Turecko.

Zástupci Švédska se dvoudenního jednání v Bruselu rovněž účastní, v úterý odpoledne se ministři setkají i se šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem.

Rusko nesmí na Ukrajině vyhrát, řekl v Praze předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám