Hlavní obsah

V Británii začal proces s maoistickým sektářem. Věznil a týral ženy, některé i 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská justice postavila před soud maoistického sektáře, který zcela ovládl a sexuálně zotročil nejméně šest žen včetně vlastní dcery. Tu ve svém domě věznil a tyranizoval třicet let.

Foto: Toby Melville, Reuters

Aravindan Balakrishnan

Článek

Pětasedmdesátiletý Aravindan Balakrishnan podle vyšetřovatelů používal brutální a promyšlené metody manipulace. Ty zahrnovaly ponižování, zastrašování, bití, sexuální zneužívání a celkové podrobování.

Balakrishnanova dcera tak podle psychologů nedisponuje svobodnou vůlí; neví, co je to soukromý život ani samostatné rozhodování. Tyran, který skončil v rukou policie, svou dceru nikdy nenechal zapsat do školy a nepřivedl ji ani k lékaři. Dívka tak jeho londýnský dům za celý svůj život téměř neopustila. Nikdy neviděla hračky, nepoznala ani žádné kamarády.

Krčily se v ponížení. Byly nuceny k sexu, který činily nedobrovolně.
Žalobkyně Rosina Cottagová

Při pronášení obžaloby vykreslila prokurátorka Rossina Cottagová Aravindana Balakrishnana jako někdejšího vůdce extremistické komunistické buňky v Londýně, jenž měl v 70. letech minulého století sklony k dominanci, postupně v něm ale přerostly v obsesi.

Přišly dobrovolně

Každá z vězněných žen do domu obžalovaného přišla dobrovolně, postupně mu však psychicky naprosto podlehla. Ženy byly v „totální závislosti na jeho náladách, ve strachu, izolaci a pod úplnou kontrolou. Krčily se v ponížení. Byly nuceny k sexu, který činily nedobrovolně,“ tvrdí prokurátorka Cottagová.

Po její řeči pokračovalo soudní jednání svědectvím jedné z obětí. Ta vypověděla, že obžalovaného, který byl znám pod přezdívkou Bala, potkala na jedné z maoistických demonstrací. „Byl tak mladý a citlivý,“ vypověděla.

Pomalu a nepozorovaně se ze života v kolektivu vytrácel svobodný duch.

Zpočátku ženy s Balou skutečně žily v jakési komuně. Pravidla, která v ní panovala, se ale neustále zpřísňovala. Nakonec to dopadlo tak, že je jejich guru začal v domě zamykat.

„Pomalu a nepozorovaně se ze života v kolektivu vytrácel svobodný duch,“ pokračovala žalobkyně.

Foto: Toby Melville, Reuters

Aravindan Balakrishnan arrives at Southwark Crown Court in LondonAravindan Balakrishnan (L) arrives at Southwark Crown Court in London, Britain November 11, 2015. Balakrishnan is charged with false imprisonment and rape. REUTERS/Toby Melville

To ale nebylo všechno. Minimálně dvě z týraných žen začal Balakrishnan nutit k pohlavnímu styku, psaní pornografie a konzumaci výkalů.

Zatčení a trest

Hrůzy v londýnském domě skončily až v listopadu 2013, kdy se jedné z vězněných žen podařilo uprchnout a zalarmovat policii.[celá zpráva]

Za výše popisované nyní pětasedmdesátiletý Aravindan Balakrishnan čelí obvinění z nejméně šestnácti případů znásilnění, omezování osobní svobody a týrání dítěte.

V případě, že bude shledán vinným, mu za tyto činy hrozí doživotí. Proces pravděpodobně potrvá týdny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám