Hlavní obsah

Tyran z Českolipska přivázal klisnu ke stromu a sledoval, jak umírá

Právo, Jaroslav Švehla
Česká Lípa

Další případy týrání koní projednával v úterý Okresní Soud v České Lípě. Čtyřiadvacetiletý Michal Medek měl podle obžaloby lanem rdousit koně, z nichž dvěma se podařilo ze sevření vyprostit, jedna klisna týrání nepřežila.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný u soudu (video je bez zvuku)Video: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

Obžalovaný se z obdobných skutků zodpovídal u stejného soudu už v září a byl zatím nepravomocně odsouzen k podmíněnému trestu. Žalobce totiž případy týrání, ke kterým došlo v rozmezí tří měsíců, oddělil do dvou samostatných kauz. [celá zpráva]

Medek před soudem uvedl, že si chtěl v polovině července v Provodíně na Českolipsku dvě klisny jen pohladit. Podle jeho slov se ale dotyku bránily, tak je chytil za krk do smyčky. Starší lano, které si na místo přinesl ze skrýše, se však zvířatům podařilo přetrhnout.

Majitelka koní před soudem uvedla, že jedna klisna vyvázla bez následků, druhá však měla smyčku utaženou na tři uzly, což jí způsobilo velký otok na krku. „Dle mého by se za tři čtyři hodiny udusila,“ poznamenala. Když se jí obžalovaný omluvil, odvětila, že se na něj nezlobí, protože ho zná od malička a ví, že měl složité dětství.

Svázal jsem ji, aby se rychleji udusila.
obžalovaný

To v úterý potvrdili i znalci z oboru psychologie a psychiatrie, podle kterých jeho vývoj negativně ovlivnila deprivace z dětství. Znalci uvedli, že Medek trpí sexuální deviací, zoofilií a sadismem. Psychiatr a sexuolog Ondřej Toman navrhl pro obžalovaného ústavní léčbu. „V jeho případě nemáme záznam o takovém jednání, ale není to vyloučené,“ odpověděl Toman na dotaz soudkyně, zda by obžalovaný mohl agresivní chování směřovat nejen na zvířata, ale i na lidi.

Sledoval umírající klisnu

I když se v Provodíně v místě, kde se Medek pokoušel chytit klisny do smyčky, našla tuba s nějakým lubrikantem, sexuální motiv útoku na zvíře Medek přiznal jen v dalším případě, ke kterému došlo o dva dny později ve 20 kilometrů vzdálených Janovicích.

Na kukuřici přilákal osmiletou klisnu poníka, uvázal jí lano kolem krku a přivázal ji ke stromu. Zvířeti svázal k sobě zadní i přední nohy. „Svázal jsem ji, aby se rychleji udusila,“ řekl před soudem Medek, na další dotazy soudkyně však už neodpověděl.

Při čtení z policejního výslechu zaznělo, že Medek umírající zvíře pozoroval z křoví. Krutá podívaná se mu líbila jen ze začátku. S mrtvým poníkem chtěl nakonec provést soulož, což se mu ale dle jeho slov nepodařilo.

V první kauze se Medek zpovídal z brutálního utýrání koně z konce května letošního roku. Koně tehdy přilákal na suchý rohlík, uvázal mu kolem krku smyčku, pak mu podřízl hrdlo a ještě zaživa odřezal asi čtyři kilogramy svaloviny i s kůží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám