Hlavní obsah

V Británii sílí boj o nové referendum

Polovina dotázaných chce doplňující hlasování o podobě odchodu z Evropské unie. Britské veřejné mínění se výrazně posunulo směrem proti odchodu země z Evropské unie, takzvanému brexitu, a vláda viditelně ztrácí důvěru veřejnosti ohledně postupu při jednání s Bruselem.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová čelí kritice Britů ohledně vyjednávání o Brexitu

Článek

Konstatuje to televizní stanice Sky News na základě svého průzkumu mínění, o jehož výsledcích v pondělí informovala na webu. Mimo jiné téměř polovina dotázaných se vyslovila pro zachování členství v EU.

Dvě třetiny veřejnosti, a to včetně většiny zastánců brexitu, si myslí, že jednání o vystoupení z Unie dopadne pro Británii špatně. Výrazně přitom stoupl počet lidí přesvědčených, že brexit se negativně dotkne jich samých, ekonomiky a vůbec celé země.

Zastánců setrvání v Unii je nejvíce

Podle výsledků sondáže zastává 78 procent Britů názor, že vláda při rozhovorech o brexitu nepostupuje dobře. To je o 23 procentních bodů více než při předchozím průzkumu z března. Jen deset procent si naopak myslí, že kabinet premiérky Theresy Mayové při těchto jednáních odvádí dobrou práci, což představuje pokles o 13 procentních bodů.

„Čísla jasně ukazují, že lidé se bojí negativních dopadů brexitu. Konzervativci na to ale neslyší. Zcela je pohltil jejich vlastní zmatek a chaos,“ nechal se slyšet šéf Liberálních demokratů Vince Cable. Podle něj ale třetí největší britská strana nehodlá fatalisticky přijmout názor, že Britům nezbývá než zchudnout. „Myslíme si, že boj o brexit ještě neskončil,“ dodal předseda strany.

Plná polovina respondentů podpořila myšlenku uspořádání referenda, v němž by se vyjádřili k tomu, zda chtějí Unii opustit na základě dohody dojednané vládou, nebo odejít bez dohody, nebo v EU setrvat.

Proti referendu se vyslovilo 40 procent dotázaných a zbylých deset procent bylo nerozhodných. Mezi stoupenci druhého referenda jsou dvě třetiny britských studentů.

Z nabízených možností si setrvání v evropském bloku vybralo 48 procent respondentů, odchod bez dohody 27 procent a brexit s dohodou 13 procent. Osm procent dalo najevo, že by nehlasovalo, a tři procenta se neuměla rozhodnout.

Také bookmakeři zvyšují šance, že se druhé referendum uskuteční.

Deník The Independent současně rozjel kampaň Final Say (Poslední slovo), kterou za pouhé čtyři dny podepsalo 370 tisíc voličů.

Zbývá osm měsíců, jasno ale není

Agentura Reuters poznamenala, že méně než osm měsíců, jež Británii zbývají do očekávaného opuštění EU, stále není jasné, jak bude vypadat vzájemný obchod. Premiérka Theresa Mayová se snaží vybojovat výhodnou dohodu s Bruselem, ale ve vlastní Konzervativní straně čelí kvůli brexitu rebelii.

Ministerská předsedkyně přitom zintenzivňuje plány na možný brexit bez dohody, což by ovšem mělo na britskou ekonomiku tvrdý dopad. Takový scénář by mohl vylekat finanční trhy a vykolejit obchodní toky v Evropě i mimo ni.

Mayové také nevyšla poslední strategie, kdy se pokusila obejít Brusel a vyjednávat přímo s jednotlivým členskými zeměmi. Její vyjednavačské neúspěchy jenom dále prohlubují šanci, že Británie nakonec opustí blok sedmadvaceti zemí bez jakékoli dohody.

Do boje proti brexitu vstoupil i expremiér Tony Blair. Ten v pondělí na Twitteru vzkázal, že v červnovém referendu v roce 2013 hlasovalo něco přes 33 miliónů Britů, kteří měli všichni na mysli přání, aby jejich země byla bohatší, nikoli chudší. „Nyní jim ale hrozí ještě horší zdravotnictví a hromadné propouštění z práce,“ napsal expremiér.

Mayové škodí „brextremisté“

V pondělí se do kampaně zamíchal i exministr, bývalý eurokomisař a architekt Nového labourismu Peter Mandelson.

Podle jeho článku v The Independent má Mayová svázané ruce, protože jí pravicoví „brextremisté“ uvnitř Konzervativní strany nedávají šanci vyjednávat. „Brextremisty“ označil za britské nacionalisty, kteří „jednoduše nenávidí ostatní národy“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám