Hlavní obsah

V Bosně zahynuly tři osoby při výbuchu protipěchotní miny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANJA LUKA

Tři lidské životy si v sobotu vyžádal výbuch protipěchotní miny na jihovýchodě Bosny, která tady zůstala z války 1992-1995. Je to již druhé neštěstí stejného typu během týdne. I v prvním případě přišly o život tři osoby.

Článek

"Dva policisté a jeden civilní strážce byli vysláni na místo, kde byla ráno zjištěna mina. Krátce na to se ozvala exploze. Všichni tři vešli do minového pole," řekla mluvčí policie Dana Pešičová, podle níž k neštěstí došlo nedaleko města Goražde.

Počátkem týdne zahynuli na dvou různých místech na severu a severovýchodě Bosny tři bosenští odminovači, kteří s snažili zneškodnit objevené miny.

Bosna je nejvíce zaminovanou zemí v Evropě. Podle některých expertů to může trvat až 70 let, než se podaří zneškodnit kolem jednoho miliónu min, které zde podle odhadů byly položeny často bez zakreslení do map a nezřídka v oblastech, kde se nikdy nebojovalo.

Od války zahynulo v Bosně při explozi min a jiných výbušnin již 480 lidí, z toho pětina byla mladší 18 let. Mezi oběťmi je také řada odminovačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám