Hlavní obsah

V Bělorusku pohřbili ministra Makeje. Přišel Lukašenko, nepřišel syn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělorusko v úterý uspořádalo státní pohřeb svému ministru zahraničí Uladzimiru Makejovi, který náhle zemřel v sobotu ve věku 64 let. Makej stál v čele běloruské diplomacie posledních deset let, dříve sloužil jako poradce běloruského vůdce Alexandra Lukašenka a šéf prezidentské kanceláře.

Foto: Press Service Of The President O, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko u rakve Uladzimira Makeje

Článek

Na poslední rozloučení se osobně dostavil běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, který se dotkl rakve, neučinil však žádné prohlášení. Lukašenko během téměř tří desetiletí u moci nezavítal na více pohřbů, než by se dalo spočítat na prstech, upozornil opoziční server Zerkalo.

Nezávislý internetový list Naša Niva si naopak povšiml, že na Makejově pohřbu chyběl ministrův nejstarší syn Vitalij. Ten se v roce 2020 zřekl místa v běloruské diplomacii, což se chápalo jako protest proti zfalšování prezidentských voleb.

Loni obvinil otcův úřad z hulvátství a nedostatku morálky. U rakve tak byla jen ministrova druhá manželka, její syn z prvního manželství a společný syn, napsal opoziční list.

Nikomu nevěří. Lukašenko po smrti ministra vyměnil i kuchaře

Evropa

Po většinu této doby se Minsk snažil lavírovat mezi ruským spojencem a Západem, než se po předloňských prezidentských volbách přiklonil k Moskvě a později dal běloruské území k dispozici ruské agresi proti Ukrajině.

Oficiálně úřady příčinu Makejovy smrti neuvedly. Neví se ani, že by trpěl nějakou chronickou nemocí.

Opoziční server Naša Niva napsal, že ministr podlehl infarktu; podle zdrojů blízkých rodině silně prožíval válku Ruska proti Ukrajině, což mu způsobilo zdravotní problémy.

Náhlé Makejovo úmrtí vyvolalo spekulace, zda podivný skon nesouvisel s údajným ministrovým příklonem k Západu.

Některá média a pozorovatelé tvrdili, aniž by nabídli důkazy, že Makeje mohly otrávit tajné služby hlavního běloruského spojence, Ruska, které bedlivě sledovalo Makejovy snahy vyjednat sblížení se Západem, napsala agentura AP.

Makej byl více než dvě desetiletí hlavním spolupracovníkem Alexandra Lukašenka.

Foto: Profimedia.cz

Uladzimir Makej na archivním snímku

Mnoho analytiků považovalo jeho diplomatické manévrování za součást Lukašenkových snah zlepšit vztahy se Západem, zmrazené po brutálním potlačení protestů po vyhlášení Lukašenka vítězem předloňských prezidentských voleb. Ty opozice a Západ považovaly za zmanipulované.

Makej zůstal věrný Lukašenkovi i během potlačování protestů a opozice, nicméně byl podle AP pokládán ve srovnání s běloruským vůdcem a dalšími členy jeho týmu za liberálnějšího politika.

Den před svou smrtí se Makej setkal v Minsku s vatikánským vyslancem a měl odcestovat do Polska na jednání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

„Makej držel otevřené okno příležitosti k navázání dialogu se Západem, čímž by dával Lukašenkovi určitý prostor pro manévrování a vyjednávání s Kremlem,“ řekl AP analytik Arcjom Šrajbman.

„Makej si vydobyl pověst nejvíce prozápadního hlasu v běloruské vládě, a tak není překvapivé, že jeho smrt podnítila řadu spikleneckých teorií,“ dodal.

Běloruská opoziční aktivistka Kalesnikavová je na ARO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám