Hlavní obsah

V Baltu se srazily nákladní lodě. Záchranáři slyšeli křik, ale nikoho nenašli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Mezi dánským ostrovem Bornholm a jihošvédským městem Ystad se srazily dvě nákladní lodě. Jedna z nich se převrhla, píše agentura TASS. Podle prvních informací se zatím pohřešují dva lidé, uvedla švédská námořní správa.

Foto: Johan Nilsson, ČTK/AP

Po srážce dvou plavidel v Baltském moři se loď Karin Höj převrhla dnem vzhůru.

Článek

Převržené plavidlo Karin Höj je registrováno v Dánsku, druhé ve Spojeném království. „Britská loď Scot Carrier je funkční a její posádka je v pořádku,” uvedlo operační centrum dánského ministerstva obrany. „Na palubě dánské lodi byli dva lidé a ti se pohřešují,” dodalo.

Kolem 06:30 byla zahájena pátrací a záchranná operace, které se účastní asi 10 lodí z Dánska a Švédska, vrtulníky a přeživší z britské lodě.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Místo srážky nákladních lodí

Podle záchranářů, kteří pátrali na člunech, se z vody ozývaly výkřiky, uvedl Jonas Franzen ze švédské námořní správy. Zatím se ale nikdo nenašel. „Je tma a velká zima, ale tolik nefouká,” dodal. Podle něj má voda čtyři stupně a venku je pět stupňů Celsia.

Informace o přesném počtu členů posádky trosečníků zatím nejsou k dispozici.

Dánská loď, která se převrhla, je údajně 55 metrů dlouhá a britské plavidlo má asi 90 metrů. Podle Franzena je velké riziko, že se převrácená loď potopí.

Není jasné, jak se srážka stala. Udála se kolem 03:30 SEČ ve švédských vodách, lodě pluly stejným směrem. Dánský meteorologický ústav uvedl, že v oblasti byla v době incidentu mlha.

Reklama

Výběr článků

Načítám