Hlavní obsah

V Anglii chtějí zavřít zoo hrůzy, zemřelo tam na 500 zvířat a chovatelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zoologické zahradě v britském městě Dalton-in-Furness kvůli otřesným podmínkám neprodloužili licenci. Za poslední necelé čtyři roky tam totiž zahynula jedna chovatelka a na 500 zvířat. Chovatelku zabil tygr, protože zoo nedodržovala zásady bezpečnosti práce, zvířata uhynula z nejrůznějších důvodů. Nejčastěji pošla hlady nebo umrzla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Otřesné podmínky v zoologické zahradě v britském městě Dalton-in-Furness Video: Reuters

 
Článek

„Podmínky, za jakých jsou tu zvířata držena v zajetí, jsou skutečně šokující a přímo vedly ke smrti některých z nich,” stojí ve zprávě. Špatná je podle ní veterinární péče, hygiena a nevhodné je prý často i krmení.

Od ledna roku 2013 do loňského září pošlo v South Lakes Safari Zoo na severozápadě Anglie 486 chovaných zvířat. Inspektory tam proto poslala přímo britská vláda. A jejich závěr byly šokující.

„Zahrada je přeplněná, hygiena uvnitř mizerná, stejná je kvalita potravy pro zvířata, chybí vyspělá veterinární péče,“ konstatovala inspekce.

Zpráva jako příklad uvádí případ klokana rudého, který zahynul v důsledku poranění hlavy, šesti lvíčat „v dobrém zdravotním stavu”, které zoo utratila, protože pro ně neměla dostatek místa, či želvy leopardí, jež umrzla. V důsledku podchlazení v nevyhřívaném africkém pavilonu zahynulo hned několik zvířat.

Zaměstnance podle vyšetřovatelů vedení zoo nabádalo, aby se těl uhynulých zvířat nenápadně zbavovali a nikomu nic nehlásili.

Kromě závažných nedostatků v péči o zvířata zjistili vyšetřovatelé také chyby v dodržování bezpečnosti práce. Například v roce 2013 zabil jednu ze zaměstnankyň zoo sumaterský tygr. Majitel zahrady loni kvůli tomu musel zaplatit pokutu ve výši téměř 300 000 liber (přes devět miliónů Kč).

Policie rovněž upozornila, že zbrojní průkaz potřebný pro případ, že by některé ze zvířat uniklo a bylo by jej třeba uspat výstřelem z narkotizační pušky, vlastní v celé zoo jen tři lidi.

Proti obnovení licence nutné k provozování zvířecího parku se příslušný výbor ve městě Barrow-in-Furness vyslovil jednomyslně.

Záchranou může být nový majitel

Zvláštní vinu na tragických událostech v zoo nese její majitel David Gill, uvedli vyšetřovatelé ve zprávě a doporučili, aby se případem začala zabývat britská justice.

Gill má nyní 28 dní, aby podal odvolání proti neprodloužení licence, jinak bude muset zoo zavřít. Před časem ale oznámil, že se ji chystá prodat jiné společnosti, která hodlá životní podmínky chovaných zvířat zlepšit.

Podle internetových stránek se v současnosti v zoo nachází přes 1000 zvířat různých druhů včetně lvů, tygrů, klokanů, žiraf či nosorožců.

Reklama

Výběr článků

Načítám