Hlavní obsah

Záběry hroutícího se ledovce v Alpách. Zahynulo pod ním šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V blízkosti vrcholku Marmolada v italských Alpách se v neděli uvolnil ledovec, nejméně šest lidí zahynulo a dalších zhruba 16 se pohřešuje, informovala agentura ANSA. Záběry padajícího ledového masivu poslal Novinkám čtenář.

Pád ledovce v AlpáchVideo: čtenář Novinek.cz

 
Článek

Ve chvíli, kdy se ledovec utrhl, seděl čtenář, který byl se svou přítelkyní na cyklovýletě, v restauraci, jež se přímo jmenuje Marmolada, v oblasti Passo Fedaia s výhledem na vrcholek. Mimořádný úkaz, k němuž došlo podle jeho slov přesně ve 13:43, se rozhodl natočit na mobil a video později zaslal Novinkám.

Dostat z ledovcového příkrovu na povrch se zatím podařilo sedm lidí. Podle horské služby se kus ledu utrhl poblíž Punta Rocca, podél výstupové trasy na Marmoladu.

Zatím není známá národnost oběti. ANSA dodala, že identifikace obětí bude obtížná, protože těla byla „roztrhána proudem ledu a kamení“.

Sesuv ledovce u Marmolady

Desítky lidí, kteří se poblíž místa nacházeli, odvedli záchranáři do údolí. Zranění byli převezeni do několika okolních nemocnic. Do dolomitské vesnice Canazei, kde je zřízeno operační středisko, přijel šéf kraje Trentino Maurizio Fugatti.

Foto: Alpine Rescue Services, Reuters

V oblasti Marmolada se uvolnil kus ledovce.

Nebezpečí dalších lavin zůstává podle agentury APA vysoké. Úřady aktivovaly všech pět záchranných stanic v regionu Trentino. Do zasažené oblasti se vydaly vrtulníky a desítky záchranných jednotek. Pohřešovaní se hledají i za pomoci speciálních přístrojů určených pro podobné situace.

Večer byli pozemní záchranáři kvůli hrozícímu dalšímu sesuvu odvoláni, vrtulníky pátraly dál.

V sobotu byl na vrcholku Marmolady, která je s 3343 metry nad mořem nejvyšší horou Dolomit, naměřen teplotní rekord deset stupňů Celsia. „To je extrémní vedro,“ řekl italské státní televizi RAI alpský záchranář Walter Milan. „To je něco naprosto mimořádného,“ dodal.

Foto: Alpine Rescue Services, Reuters

V oblasti Marmolada se uvolnil kus ledovce.

Carlo Budel z chaty Capanna Punta Penia hovořil na Instragramu o "nejhorším možném čase a dni, kdy se ten kus mohl uvolnit". Krátce po poledni se v letní neděli na oblíbeném masivu nacházel nespočet horolezců. Budel požádal všechny alpinisty, aby až do odvolání na Marmoladu nechodili. "Držte se od tohoto ledovce co nejdál," varoval turisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám