Hlavní obsah

Islamista v centru Paříže ubodal německého turistu, na Brita zaútočil zezadu kladivem před očima jeho manželky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útočník v neděli v centru Paříže zabil jednoho kolemjdoucího turistu a dva zranil, uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Podle policejních zdrojů agentury AFP byl Francouz úřadům známý jako radikální islamista s psychickými problémy. Před zadržením prý volal Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký).

V Paříži útočil islamistaVideo: Reuters

 
Článek

„Policie právě odvážně zadržela útočníka, který napadl kolemjdoucí v Paříži, u nábřeží Quai de Grenelle. Jeden člověk zemřel a jednoho ošetřili pařížští hasiči. Vyhněte se prosím této oblasti,“ napsal ministr na sociální síti X. Později uvedl, že zranění jsou dva. Terčem útoku podle něj byli turisté.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Bezpečnostní incident se odehrál v samotném centru Paříže

Němce narozeného v roce 1999 na Filipínách útočník zabil nožem, když mu zasadil rány do zad a do ramene. Manželka oběti vyvázla i díky zásahu řidiče taxislužby bez zranění. Žena je ale v šoku.

Útočníka, kterého server listu Le Parisien označil za Armanda R., se pokusila zadržet čtveřice policistů, jimž však tvrdil, že u sebe má bombu.

Útočník pak napadl ještě britského turistu, kterého udeřil kladivem do oka. Brit byl na procházce s manželkou a pachatel na něj zaútočil zezadu. Záchranáři jej převezli do nemocnice, kde lékaři později označili jeho stav za „stabilizovaný“. Pachatel zaútočil ještě na postaršího Francouze a způsobil mu – rovněž kladivem – blíže neupřesněné zranění.

Nejmenovaný svědek události uvedl, že byl v době incidentu v jednom baru a slyšel volání o pomoc. Viděl také utíkat lidi i to, jak útočník s kladivem v ruce napadl jiného muže, který poté upadl na zem.

„Po pěti až deseti minutách pak dorazila policie,“ dodal svědek. Policisté útočníka dopadli a eliminovali elektrickým paralyzérem.

Muž, který se narodil v roce 1997, je nyní vyšetřován pro vraždu a pokus o vraždu. Vyšetřování útoku převzala protiteroristická prokuratura. Útočník měl policii říci, že ho „rozrušila“ situace v Pásmu Gazy a že také Francie nese za tamní válku odpovědnost. Dodal, že chce „zemřít jako mučedník“.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil rodině zavražděného Němce soustrast. Premiérka Élisabeth Borneová ocenila zásah policistů a zdůraznila, že „Francie se terorismu nepoddá“.

V Německu zatkli 15letého islamistu. Chystal teroristický útok na synagogu a vánoční trhy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám