Hlavní obsah

Usmívající se Scholz se vyhnul hněvu protestujících zemědělců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nespokojenost protestujících zemědělců se nepodepsala na dobré náladě německého kancléře Olafa Scholze. Ten se ve čtvrtek zúčastnil slavnostního otevření nejmodernější německé vlakové dílny v saské Chotěbuzi, kde rozdával jeden úsměv za druhým.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ačkoli v Německu protestovali rozhořčení zemědělci, kancléř Olaf Scholz se během slavnostního otevření závodu na údržbu železnic v Chotěbuzi usmíval, když ukazoval svůj průkaz Deutsche Bahn, který dostal jako dárek.

Článek

K rozjitřené atmosféře za dveřmi haly i v celém Německu se Scholz v patnáctiminutovém projevu vyjádřil jen krátce. „Žijeme v bouřlivé době, i to patří k demokracii, že lidé říkají své názory,“ uvedl Scholz.

Navzdory protestní náladě za zdmi haly se Scholz usmíval a trpělivě si nechal předem vysvětlit železniční techniku.

V rekordním čase a výjimečně včas železnice i vláda dodržely své slovo. Pro braniborský hnědouhelný region, s nímž předtím otřásly následky ukončení těžby, továrna přinese 1200 nových pracovních míst.

Němečtí farmáři dál protestují proti vládním škrtům, sejde se s nimi Scholz

Evropa

K mikrofonu přistoupil i šéf Deutsche Bahn Richard Lutz. „Zvláště v této rozjitřené atmosféře je důležité zůstat v dialogu,“ uvedl Lutz, který sám musí bojovat proti protestům, protože strojvedoucí opět stávkují.

Zemědělci se chtěli setkat zblízka a osobně

Kancléř navzdory úsměvu od ucha k uchu vypadal podle listu Bild napjatě, měl bledou pleť, hluboké kruhy pod očima, jednu ruku musel držet druhou. Odmítl pak vystoupit na demonstraci zemědělců před továrnou, což za něj udělal stranický kolega Dietmar Woidke.

Halu železničního depa obehnal kordon policistů, zemědělci se k ní proto nemohli dostat se svými traktory, jak měli v plánu.

„Naplánovali jsme shromáždění s tisícovkou účastníků a 500 traktory, z toho stovkou přímo před železničními závodem,“ uvedla mluvčí braniborského svazu zemědělců Meike Miekeová.

Záměr se podobal akci rozzlobených zemědělců v holštýnském Schlüttsielu. Farmáři tam minulý týden zablokovali molo pro přistání trajektu, kterým se Robert Habeck (Zelení), ministr hospodářství a ochrany klimatu vracel z krátké dovolené na ostrůvku v Severním moři. Když se pokusili loď napadnout, spěšně odplula.

Özdemir výměnu názorů ustál

Za doprovodu hlasitých protestů ve středu večer obhajoval chystané vládní škrty Cem Özdemir (Zelení), spolkový ministr zemědělství, který jako první člen berlínské vlády čelil rozhněvaným farmářům v bádensko-wütttemberském Ellwagenu.

Někteří na něj křičeli „Vypadni!“ a ozývaly se divoké urážky. Útočná nálada v sále se však do značné míry změnila. Özdemirovi tleskali dokonce i někteří demonstranti.

Zdůraznil, že rozhodnutí o zrušení dotací pro farmáře bylo přijato bez jeho účasti a že proti němu částečně úspěšně bojoval. Jako odborného ministra ho však na jednání nepřizvali.

„Kdyby tomu tak bylo, rozhodnutí by nebyla přijata,“ řekl Özdemir. V budoucnu by se o takových věcech nemělo rozhodovat u berlínského stolu. Musí se na nich podílet i profesní sdružení.

Özdemir nejprve promluvil k více než 700 účastníkům shromáždění zemědělců na radnici. Poté ho dav před radnicí požádal, aby odpověděl na otázky venku. Özdemir mu vyhověl.

Vysloužil si potlesk za výzvu k většímu uznání a vzájemnému porozumění v debatě. „Pojďme to řešit společně,“ řekl. „Jen tak budeme úspěšní,“ dodal.

Děti dorazily na traktůrcích

Podle policie lemovalo silnici podél radnice asi 600 traktorů a 2500 zemědělců a dalších zájemců. Protože na tomto protestu byly zakázány traktory, farmáři v poslali do předsálí své děti.

Ty vítaly ministra na šlapacích traktůrcích, bobech a odrážedlech ve tvaru zemědělských strojů a skandovaly: „Za zemědělce, za zemědělce!“

Özdemir ujistil publikum, že dětem pozorně naslouchal. „Odvedly skvělou práci, má poklona,“ řekl a pochválil protest.

Traktory u Braniborské brány, stávka na železnici. Protesty ochromily německou dopravu

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám