Hlavní obsah

USA vyšlou do východní Evropy plně vyzbrojenou brigádu

Washington
Aktualizováno

Americká armáda nasadí do východní Evropy od příštího února brigádu se zhruba 4500 vojáky. Přivezou si s sebou výzbroj, takže technika už rozmístěná v dotyčných oblastech zůstane nevyužita. S odkazem na chystané prohlášení Pentagonu to ve středu uvedla agentura AP.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Americký tank M1A1 Abrams střílí na manévrech v Lotyšsku.

Článek

Vedení armády má plány teprve oznámit, záměr AP sdělily zdroje z Pentagonu pod podmínkou anonymity.

Spojené státy se už dříve zavázaly, že kvůli zvýšenému napětí s Ruskem vyšlou k východní hranici NATO vojenské posily. Podle původních plánů se ale měly jednotky střídat v rotacích a využívat zbraně, které Pentagon označuje za cvičební.

Teď však Američané plánují masivnější nasazení. Brigáda si s sebou přiveze vybavení i zbraně. Podle AP se počítá s desítkami vozidel, tanků a další techniky. Americký ministr obrany Ashton Cartor už loni v červnu hovořil o vyslání zhruba 250 tanků, obrněných vozidel a dalšího vojenského zařízení do Bulharska, Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska a Rumunska.

Pentagon také počítá s tím, že regionálním armádním velitelstvím pošle počítače, vysílačky a další techniku potřebnou pro komunikaci s americkou brigádou.

Reklama

Výběr článků

Načítám