Hlavní obsah

USA omezují vstup pro držitele maďarských pasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Spojené státy zkrátily platnost bezvízového systému ESTA pro vstup do země pro držitele maďarských pasů ze dvou na jeden rok. ESTA mohou držitelé maďarských pasů využít jen jednorázově. Oznámilo to americké velvyslanectví v Budapešti na sociální síti.

Foto: Profimedia.cz

Kontrola na letišti Springfield-Branson v americkém státě Missouri

Článek

USA se podle ambasády snažily tomuto opatření vyhnout, ale zmíněný krok si vynutilo pokračování vydávání maďarských pasů ve zjednodušené proceduře příslušníkům maďarské menšiny ve státech sousedících s Maďarskem. „Upozornili jsme, že to způsobuje bezpečnostní rizika, ale maďarská vláda to nevzala v potaz,“ uvedlo velvyslanectví USA.

Podle Washingtonu není dostatečně prověřen téměř milion držitelů maďarských pasů. Systém ESTA umožňuje bezvízový vstup na území USA pro občany ze čtyřiceti zemí, včetně České republiky.

Pasy mají i ti, kteří v Maďarsku nikdy nežili

Maďarsko od roku 2011 uděluje maďarské pasy v zjednodušené proceduře osobám hlásícím se k maďarskému původu, i když v minulosti nikdy nežili a v budoucnu ani nechtějí žít v Maďarsku. Tuto možnost využili především Maďaři ze sousedních zemí.

Držitelé maďarských pasů mohou neomezeně cestovat po zemích Evropské unie, a dokonce hlasovat v maďarských parlamentních volbách. Maďarská opozice upozornila, že právě to bylo hlavním důvodem udělování maďarských pasů Maďarům žijícím v sousedních zemích, kteří pak ve volbách z vděčnosti v naprosté většině dají hlas straně FIDESZ premiéra Viktora Orbána.

Vztahy mezi Orbánovou vládou a současnou americkou administrativou jsou napjaté. Maďarský premiér se netají svou podporou Donalda Trumpa v nadcházejících prezidentských volbách v USA.

Slovensko je odtržená část Maďarska, perlil Orbán

Evropa

Maďarské ministerstvo vnitra podle agentury MTI uvedlo, že Spojené státy žádaly o osobní údaje Maďarů s dvojím občanstvím žijících v cizině, ale maďarská vláda je odmítla poskytnout, protože nechtěla ohrozit bezpečnost etnických Maďarů. Prohlášení podle MTI uvádí, že vláda prezidenta Joe Bidena se mstí na Maďarech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám