Hlavní obsah

Slovensko je odtržená část Maďarska, perlil Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Maďarský premiér Viktor Orbán na sobotním setkání Maďarů v rumunském městě Băile Tușnad označil Slovensko za „odtrženou část země“. Bratislava si k vysvětlení předvolala maďarského velvyslance.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu

Článek

Orbán mluvil o Felvidéku (Horních Uhrách) a před zářijovými parlamentními volbami vyzval k mobilizaci 400tisícové maďarské menšiny žijící na jihu Slovenska. Maďarská menšina totiž poprvé od roku 1989 nemá své zastoupení ve slovenském parlamentu a podle vývoje preferencí a rozdrobenosti politických stran zastupujících tuto menšinu to vypadá tak, že ani v září se situace nezmění.

„Pokud chce někdo pracovat pro vlast na odtržených územích, na to je potřeba víc. Nemůžu říct, že kvůli Slovákům se nedokážeme zmobilizovat, i když jistě také oni dělají různé spekulace. To je však součást života,“ uvedl předseda maďarské vlády ve svém projevu.

Slovenská diplomacie upozornila, že Československo (a později Slovensko) i Maďarsko jsou stejnými nástupnickými státy Rakousko-Uherska. „Od dnešního Maďarska tedy nemohlo být nic odtržené. Šíření takovýchto narativů kýmkoli jde nesmyslně proti dobrým sousedským vztahům a stabilitě v naší oblasti,“ uvedlo v reakci slovenské ministerstvo zahraničí. „Zpochybnění územní integrity či suverenity Slovenska jakýmkoli přímým či nepřímým způsobem je pro nás absolutně nepřijatelné,“ dodala slovenská diplomacie.

Maďarského velvyslance si předvolalo také rumunské ministerstvo zahraničí.

Na adresu České republiky Orbán v projevu řekl, že evropským federalistům se podařilo útoky na Visegrádskou skupinu (V4) získat Česko na svou stranu. „Federalisté zaútočili na visegrádskou čtyřku a výsledek všichni vidíme: Češi v podstatě přešli (na stranu federalistů), Slovensko se potácí, jen Poláci a Maďaři drží,“ řekl Orbán.

Federalisté dostali podle Orbána Česko na svou stranu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám