Hlavní obsah

Trest za Cimanouskou: Dva běloruští trenéři se pakují z olympiády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v pátek vyloučil z her v Tokiu dva běloruské trenéry Jurije Mojseviče a Artura Šumaka. Oba měli nutit sprinterku Kryscinu Cimanouskou k předčasnému návratu do Minsku.

Foto: Issei Kato, Reuters

Běloruská atletka Krystcina Cimanouská na tokijském letišti

Článek

Mojsevič i Šumak přišli o akreditaci a podle MOV už opustili olympijskou vesnici. „Jedná se o předběžné opatření v zájmu zdraví atletů z Běloruska, kteří jsou stále v Tokiu,“ uvedl v krátkosti MOV.

Běloruský olympijský výbor podle státní agentury Belta informaci o zbavení akreditace trenérům potvrdil. Oba se při nejbližší příležitosti mají vrátit do Minsku. Zároveň výbor dodal, že nadále s MOV plně spolupracuje, bude ale chtít objasnit jeho rozhodnutí. Běloruský výbor také slíbil, že za své členy bude bojovat, pokud budou čelit diskriminaci.

Cimanouská přistála ve Varšavě

Zahraniční

Mojsevič se Šumakem se podle běloruských médií objevili na 19minutové audionahrávce (informovali jsme o ní zde), na které přesvědčují Cimanouskou, aby odstoupila z olympijských her a odletěla domů. Pravost nahrávky se ale zatím nepodařilo ověřit.

Sprinterka Cimanouská byla ještě v neděli odvezena na tokijské letiště Haneda, kde ale kontaktovala japonskou policii, která ji odvezla na bezpečné místo. Do incidentu se později vložil také MOV a několik zemí včetně České republiky nabídlo sprinterce vízum. Cimanouská si nakonec vybrala polskou nabídku. Do Varšavy pak ve středu přiletěla.

Exodus sportovců z Běloruska pokračuje. Nevrátí se ani olympijský medailista v desetiboji

Evropa

Šéf MOV Thomas Bach na páteční tiskové konferenci uvedl, že je šťastný, že se Cimanouská dostala do Polska ve zdraví. Celý příběh ale označil za hanebný, stejně jako japonské ministerstvo zahraničí. To v prohlášení sdělilo, že kroky běloruských úřadů považuje za nespravedlivé a nepřípustné.

Příběh Cimanouské vyvolal obavy také u několika dalších běloruských sportovců. Do své domoviny se z dovolené v Německu nevrátí ani sedmibojařka Jana Maximová a její manžel, desetibojař Andrej Kravčenko. „Bohužel jsme v pozici, ve které můžeme ztratit nejen svobodu, ale také život,“ napsala atletka na Instagram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám