Hlavní obsah

USA a Nizozemsko obvinily sedm ruských agentů z hackerských útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag/Washington

Americká FBI ve středu zveřejnila podoby sedmi hledaných ruských agentů vojenské rozvědky GRU, které spojuje s ruskými hackerskými útoky proti antidopingovým úřadům. Čtyři z nich jmenovalo ve čtvrtek Nizozemsko, když informovalo o dubnovém hackerském útoku na sídlo Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW ) v Haagu.

Foto: FBI

Sedm ruských agentů hledaných kvůli hackerským útokům

Článek

FBI v rámci boje proti dopingu zveřejnila jména sedmi hledaných agentů GRU, které spojuje s útoky na antidopingové úřady a považuje je za ozbrojené a nebezpečné. Jde o Alexeje Morenece, Jevgenije Serebrjakova, Alexeje Minina, Olega Sotnikova, Dmitrije Badina, Arťoma Malyševa a Ivana Jermakova.

Hackerských útoků se měli dopouštět od roku 2014 do května 2018. Jejich cíli byla Americká antidopingová agentura USADA ve Spojených státech i Světová antidopingová agentura WADA v Kanadě a ve Švýcarsku. Terčem jejich hackerského útoku podle FBI byla i firma Westinghouse vyrábějící jaderná zařízení. Napadena byla i antidopingová agentura v Brazílii. Na síti se měli dopouštět i podvodů, krádeží identity a chtěli prát peníze.

Foto: FBI

Sedm ruských agentů hledaných kvůli hackerským útokům

Čtyři z nich podle sdělení generála nizozemské tajné služby MIVD Onna Eichelsheima podnikli i útok na sídlo OPCW v Haggu. Nizozemci identifikovali hackery Morenece a Serebrjakova a jim pomáhající agenty GRU Sotonikova a Minina. Zadržet je už v dubnu nemohli, protože měli diplomatické pasy, zabavili jim však vybavení v autě. To si čtveřice najala a zaparkovala je na parkovišti hotelu Marriot v Haagu vedle kanceláře OPCW, kde pronikli přes wi-fi do její počítačové sítě. OPCW v té době prošetřovalo chemický útok v Sýrii a otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala.

Experti zjistili, že zabavený laptop byl použit pro hackerské útoky v Brazílii, Švýcarsku a v Malajsii. V prvních dvou zemích byly terčem antidopingové agentury, v Malajsii pak úřad spojený s vyšetřováním sestřelení malajsijského boeingu nad Ukrajinou. Ukázalo se, že jeden z mobilních telefonů byl aktivován poblíž sídla ruské vojenské rozvědky GRU a v dalším byl účet z taxíku za jízdu od GRU na letiště.

Britská premiérka Theresa Mayová spolu s nizozemským premiérem Markem Ruttem ve společném prohlášení uvedli, že útok na OPCW ukazuje, že GRU nerespektuje světové hodnoty a pravidla, která nám všem zajišťují bezpečnost.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt pohrozil Rusku a jeho spojencům dalšími sankcemi.

Rusko napřed odmítlo obvinění jako projev západní špionománie. Tajemník ministra zahraničí Sergej Rjabkov řekl, že nizozemská obvinění se musejí prověřit. Současně ale prohlásil, že jsou záměrným pokusem vykreslit Rusko jako nepřítele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám